Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena dva nova zvjezdana sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi na Ohio State University otkrili su odjednom dva zvjezdana sustava nove vrste, priopćeno je u Columbusu.

Znanstvenici su najprije na udaljenosti od 13 milijuna svjetlosnih godina opazili sustav koji se sastoji od dvije žute zvijezde. Vjerojatno je riječ o prethodnicima rijetke žute supernove, objasnili su astronomi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Slika nije dostupna Velik broj crnih rupa ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE Zbog 'crnih čudovišta' život na Zemlji neće biti moguć

Zvijezde u galaksiji Holmberg IX kruže jedna oko druge na maloj udaljenosti, tako da se vrući plinovi koji ih okružuju miješaju. Zbog toga sustav gledan iz daljine sliči plodu kikirikija koji se okreće.

Zvijede žutog sjaja i otprilike jednake veličine imaju masu 15 do 20 puta veću od našeg Sunca.

Kratko nakon prvog otkrića, astronomi su slučajno otkrili još jedan sličan zvjezdani sustav, koji se nalazi u Malom magelanskom oblaku samo 230.000 svjetlosnih godina daleko od Zemlje i koji s tom patuljastom galaksijom kruži oko Mliječne staze.

'Nismo računali s tim da ćemo naći takvu stvar, a kamo li dvije', izjavio je profesor Kris Stanek s Ohio State University.

Drugi je sustav tako sjajan da ga je moguće vidjeti uz pomoć dalekozora.

Najveći broj divovskih zvijezda daje pod visokim temperaturama uglavnom plavičastu svjetlost a na nižim temperaturama crvenu.

Pri kraju svog životnog vijeka najčešće eksplodiraju u crvenom razdoblju kao supernova, a rjeđe se to događa u razdoblju plave svjetlosti.

Stručnjaci su dosad pretpostavljali da supernova nikad ne nastaje u kratkom međurazdoblju žute svjetlosti.

Ta bi se teza mogla opovrgnuti ukoliko jedan od novo otkrivenih zvjezdanih sustava eksplodira kao supernova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene