Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pažljivo ga motre

Otkriven novi za Zemlju opasan asteroid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan potencijalno opasan asteroid proletjet će blizu Zemlje.

Teleskop na Havajima, Pan-Starrs PS1, posvećen upravo lovu na asteroide, otkrio je spomenuti asteroid nazvan 2010 ST3, promjera oko 43 metra. Taj bi komad svemirskog kamena trebao proletjeti na oko 6,4 milijuna kilometara od Zemlje, što je sigurna udaljenost, no znanstvenici vjeruju kako bi se kroz 90-ak godina mogao vratiti i ponovno zaprijeti, prenosi space.com.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Potres na Havajima EMSC zatrpan poruka Snažan potres pogodio Havaje: "Trajalo je dobrih 45 sekundi, sve se snažno treslo"

>> Uz Zemlju proletjela dva asteroida

'Postoji vrlo mala mogućnost da će ST3 pogoditi Zemlju 2098 godine, pa ga je s toga vrijedno promatrati', objasnio je Robert Jedicke, znanstvenik koji radi na spomenutom teleskopu. 'Otkriće ovog asteroida pokazuje kako je Pan-Starrs trenutno najosjetljiviji sistem posvećen otkrivanju potencijalno opasnih asteroida', dodao je Jedicke.

100 tisuća asteroida u tri godine

Očekuje se kako će havajski teleskop u sljedeće tri godine otkriti oko 100.000 novih asteroida. Oko 85 posto najvećih asteroida, koji lete pored zemlje, već je otkriveno, ali tek je 15 posto od navedenog broja asteroida aktivno praćeno i identificirano, ističu u američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti.

Vjeruje se kako veliki asteroidi udare u Zemlju svakih nekoliko tisuća godina. 'Ono što mi pokušavamo napraviti je otkriti ih puno prije njihovog eventualnog pada na Zemlju', istaknuo je Gareth Wynn-Williams, Jedickeov kolega znanstvenik sa havajskog sveučilišta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene