Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje veličine

Uz Zemlju proletjela dva asteroida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva manja asteroida prošla su pokraj Zemlje na manjoj udaljenosti od mjesečeve.

Dva objekta otkrila je 5. rujna Andrea Boattini uz pomoć reflektora od metra i pol, iz Arizone. Moguća veličina asteroida je između osam i 12 metara, s mogućim rasponima između pet te sedam i 25 metara. Manji od ta dva asteroida, 2010 RF12, prošao je poredj Zemlje na udaljenosti od 77.000 kilometara, a veći 2010 RX30 na 231.000 kilometara.

Manji asteroid kretao se brzinom od 20 aerosekundi u minuti, a veći asteroid je putovao brzinom između 110 i 400 aerosekundi u minuti. Nijedan nije predstavljao ozbiljnu prijetnju Zemlji jer su se uglavnom raspasti padajući kroz našu gustu atmosferu. Veći dio asteroida je izgorio, a manji dijelovi su pasti u obliku meteorita.

>> VIDEO i FOTO: Rosetta 'ogolila' asteroid

Mnogi znanstvenici tvrde da su dinosauri izumrli upravo zbog udara asteroida u Zemlju prije 65 milijuna godina jer su prouzrokovali promjene u okolišu.

Kanadska svemirska agencija planira idućeg travnja lansirati NEOSSat koji će kružiti oko 700 kilometara iznad Zemlje. Namjena mu je tražiti asteroide koji se možda skrivaju iza Sunca kao potencijalne prijetnje Zemlji iz Svemira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene