Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza gena

Otkrili tajnu dugovječnosti žene koja je doživjela 115 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo znanstveno otkriće otkrilo je tajnu dugog života žene koja je doživjela 115 godina i kao takva bila najstarija na svijetu.

Identitet žene, koja je umrla prije šest godina, skriven je pod šifrom W115, a njezini geni znanstvenicima su pružili važan korak naprijed u shvaćanju povezanosti dugovječnosti i genetskog nasljeđa. Dekodirali su cijeli njezin DNK profil i dobili kompletnu mapu genoma. Znanstvenici su već izradili mapu genoma nekoliko stotina ljudi jer metoda čitanja DNK više nije skupa i složena kao prije desetak godina.

Pročitajte i ovo Julia Flores (Foto: AFP) Živi u Boliviji Zasvirala je na svojoj zabavi i navalila na rođendansku tortu, ovo je najstarija osoba na svijetu Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stari kontinent sve je stariji Problem s kojim se ne bori samo Hrvatska: Mirovine će biti sve niže, a broj siromašnih i starih građana sve viši

Znanstvenici na temelju analize uzoraka DNK iz mozga i krvi Hendrikje van Andel-Schipper, koja je najstarija osoba na svijetu postala 2004. godine, zaključuju da je žena doživjela 115 godina zahvaljujući neuobičajenim genetskim mutacijama koje su je zaštitile od starenja, piše The Hindu, ali koje nisu iste u mozgu i krvi, piše pak Foxnews. U njezinom organizmu nije bilo tragova Alzheimerove bolesti ili pak uobičajenih bolesti za tu dob, bolesti srca i krvožilnog sustava.

W115 je umrla od tumora u trbuhu, a preboljela je i tumor dojke kada je imala 100 godina. U oporuci je svoje tijelo ostavila znanstvenicima koji se sada nadaju da će im rezultati koje su dobili dati barem dio odgovora na pitanja o dugovječnosti. No, za više odgovora bit će potrebno više analiza na puno većem broju ljudi.

Dodajmo da je starica svakodnevno jela haringu, nije pušila i pila je samo male količine alkohola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene