Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštećenje mozga može potaknuti umjetničke sposobnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznato je da ljudi s određenim vrstama oštećenja mozga mogu razviti nove umjetničke sposobnosti tijekom bolesti, a proučavanje umjetničkoga rada jedne pacijentice prije i poslije bolesti ponudilo je znanstvenicima neke naznake što se događa kada se bolest pojavi.


Stanje poznato kao degeneracija prednjeg i sljepoočnog režnja (FTLD) događa se kada dio prednjeg režnja mozga propada dovodeći do demencije. 

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Slika nije dostupna Traumatična iskustva Ovo je cijena situacije u kojoj vidite još jednog sebe

Postoje izvješća o osobama koje su nakon pojave FTLD-a postale talentirani likovni umjetnici a da prethodno nisu pokazivale umjetnički talent. Nije međutim poznato oslobađa li atrofija mozga uspavani talent ili bolest po sebi pokreće umjetničko izražavanje.

Kako bi to istražili, dr. Valeria Drago sa floridskog sveučilišta u Gainsvilleu i njen tim su proučili rad žene koja je bila umjetnica prije pojave FTLD-a. Otkrili su da se, kako se bolest pogoršavala, njena umjetnička tehnika poboljšavala ali je umjetnička snaga njenih radova opadala.

 "Mi doista možemo pratiti kako su se slike mijenjale nakon pojave bolesti", rekla je Drago u razgovoru za Reuters Health.

Drago i njen tim skupili su 40 slika te žene među kojima nekoliko iz razdoblja prije pojave simptoma bolesti, neke iz razdoblja kada su se simptomi počeli pojavljivati i neke kada su se kod žene simptomi u potpunosti očitovali.

Istraživači su tada obučili 18 muškaraca i žena kako da ocjene šest različith umjetničkih kvaliteta i zatražili da na osnovu njih ocijene sve slike.

Ocjene umjetničke vještine na slikama rasle su kako je napredovala bolest dok su ocjene za "dojmljivost" i "zaokruženost" padale. Dojmljivost je sposobnost umjetničkog djela da izazove emotivnu reakciju dok je zaokruženost osjećaj da je slika dovršena i potpuna.


Drago i njeni suradnici primijetili su da FTLD ostavlja dijelove
mozga koji su aktivni pri crtanju, slikanju i drugim vještinama
razmjerno nedirnutim. Dio mozga koji bolest pogađa obično može sputavati to područje mozga pa ako se ošteti umjetnički se talenti mogu slobodnije ispoljavati.

Istraživači su utvrdili i da se kod oboljelih od FTLD-a može narušiti područje mozga ključno za prenošenje osjećaja. Ta šteta pak može narušiti sposobnost umjetnika da slika emotivno dojmljive slike ili da vizualno prikaže emocije.

Drago je rekla da ona i njen tim nastavljaju proučavati kreativnost i mozak te da trenutno prate kako normalno starenje mijenja
kreativnost.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene