Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova tužba

Oracle želi Googleove milijarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Oracleu tvrde da je Google neovlašteno koristio njihove patente i traže odštetu u iznosu do 6,1 milijardi dolara

Tužbe između kompanija (pogotovo na IT tržištu) nisu nikakva novost niti iznenađenje, no Oracleova tužba itekako je iznenadila ekipu iz Googlea kada su vidjeli cifru za koji su tuženi – između 1,4 i čak 6,1 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

Oracle je tužbu protiv ovog internetskog giganta podnio zbog povrede njihova intelektualnog vlasništva i korištenja Jave na Android operativnom sustavu. U Oracleu kažu da su Googleovci htjeli sakriti ove informacije od javnosti, no njihov šef Larry Ellison htio je da javnost sazna za tužbu i sve pojedinosti oko Googleova korištenja njihovih patenata.

Pravo na Javu Oracle je stekao prošle godine preuzimanjem Sun Microsystemsa, a smatraju da je odšteta koju traže i koja se mjeri u milijardama dolara realna jer je 'bazirana na prihvaćenoj metodologiji i konkretnim dokazima'. Iako je Java open source, ona ipak obuhvaća neka ograničenja među kojima je i korištenje Java Technology Compatibility Kita (TCK) na mobilnim uređajima, što je jedan od razloga zbog kojih je Oracle podnio tužbu.

Ona je podnesena još u kolovozu prošle godine te obuhvaća korištenje sedam patenata povezanih s Javom, uključujući i Android softver development kit i druge dijelove ovog operativnog sustava, a na sudu su priložili i dokumentaciju – šest stranica Androidovog koda za koji su rekli da je direktno kopiran od Oracleovog zaštićenog materijala.

U Googleu pak tvrde da je metodologija na račun koje je izračunata ovako velika odšteta 'bazirana na fundamentalnim pravnim greškama' te da Android ionako ima licence za sve patente koje navodno krše

. Također, u Googleu smatraju da je čak i donja granica zahtijevane svote (1,4 milijarde dolara) više od deset puta veća od onog što je Sun zarađivao svake godine za cjelokupno licenciranje Jave i više od dvadeset puta veća od licenciranja za proizvođače mobilnih telefona.

Na internetu možemo pročitati da Oracle s ovako visokim odštetnim zahtjevom možda želi zauzeti što bolju pregovaračku poziciju u slučaju izvansudskog dogovora s Googleom, a vjerojatno je da rasplet ove tužbe nećemo vidjeti do kraja godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene