Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

Operacija mozga podiže duhovnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odstranjivanje dijela mozga, kod nekih osoba može potaknuti unutrašnji mir i produhovljenost, otkrili su talijanski znanstvenici. Njihova studija otkriva dosad najčvršće dokaze kako se duhovno razmišljanje podiže, ili zatomljuje u specifičnim dijelu ljudskog mozga.

Tim znanstvenika predvođenih Cosimom Urgesijem, kognitivnim neuroznanstvenikom sa sveučilišta iz Udina, okrenuo se pacijentima s tumorima na mozgu, kako bi ocijenili njihovo stanje svijesti nakon operativnih zahvata. Ono što su otkrili jest da su pacijenti, kojima je odstranjen tumor iz stražnjeg dijela mozga, odnosno parijetalnog korteksa, svi osjetili nakon tri do sedam dana povećanu duhovnu uznesenost. No, to nije bio slučaj kod pacijenata, kojima je tumor odstranjen iz prednjeg dijela mozga.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Indijac operirao gotovo dva kilograma težak tumor na mozgu (Foto: AFP) - 3 Težak dva kilograma Operiran rekordno veliki tumor na mozgu: ''Bio je izbočen kao da pacijent ima dvije glave''

'Ovo je prva prava studija iz bliza o ljudskoj duhovnosti. Pred nama je složen fenomen, koji je vrlo blizu same srži onoga što znači biti čovjekom', rekao je za Nature koautor studije, Salvatore Aglioti, sa sveučilišta Sapienza u Rimu. Autori studije otkrili su dva dijela u mozgu, koji kad su oštećeni, vode prema povećanom osjećaju duhovnosti kod čovjeka. Prvi je lijeva stražnja parijetalna polutka, a drugi je desna kutna gonada. Ti stražnji dijelovi mozga odgovorni su za našu percepciju vlastitih tijela u prostornom odnosu s vanjskim svijetom.

Autori studije nadalje tvrde kako su njihovi pronalasci podržali vezu između mističnih iskustava i osjećaja odvojenosti od tijela. 'Iznenađujuća je zapravo brzina te promijene. Istraživanje je pokazalo kako su neke složene karakteristike osobnosti više popustljive, nego što se to prije smatralo', istaknuo je Urgesi. Istraživanje je provedeno nad 88 pacijenata s tumorima na mozgu u raznim stadijima i težinama oboljenja. Svi su sudjelovali u odgovaranju na pitanja nakon operacije, a sama pitanja imala su tri glavne teme - gubljenje u određenom trenutku, osjećaj povezanosti s ljudima i okolinom te vjeru u višu silu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene