Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genetska manipulacija

Od mrava napravili ova 'čudovišta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspjeli od normalnih mrava genetskom manipulacijom uspjeli napraviti prave 'supervojnike' iz noćne more.

Sve što su znanstvenici trebali napraviti, jest zaviriti u genetski potencijal vrste Pheidole morrisi i uvidjeti kako ti mravi već imaju sve genetske predispozicije da se pretvore u 'supermrave', a sve što je potrebno je obična hormonalna terapija za to, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Banka gena domaćih životinja (Foto: Dnevnik.hr) Banka gena Vrijedna genetika domaćih životinja ima svoj poseban smještaj Istraživačka grupa sa Zavoda za molekularnu biologiju Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a (Foto: Privatni album) Međunarodni projekt IMforFuture "Sat" koji pokazuje koliko biste dugo mogli živjeti doista postoji. A ovi hrvatski znanstvenici znaju (skoro) sve o njemu

Rezultat je mrav ekstremno velike glave i čeljusti te većeg tijela od normalnog mrava. Navedena vrsta može i prirodno mutirati u 'supermrava', ali to se iznimno rijetko događa aktivacijom prastarog gena, koji mirno 'čuči' u njima i čeka samo da ga se aktivira, što su znanstvenici uspjeli i učiniti.

Ti veliki mravi zapravo služe za obranu mravinjaka te svojim ogromnim glavama blokiraju ulaze i napadaju neprijateljske mrave koji se previše približe svojim velikim čeljustima.

Istraživanje o aktiviranju prastarog gena u mravima, kao i objašnjenje hormonalne terapije objavljeno je u žurnalu Science.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene