Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učimo od životinja

Mravi mogu pomoći u regulaciji prometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački znanstvenici žele odgonetnuti na koji način mravi izbjegavaju sudare dok se stotine njih mimoilazi na uskoj grančici, kako bi ista načela mogli primijeniti i na automobile na auto-cesti.

Znanstvenici su izgradili 'mravlju farmu' s cestama i mostovima, kao i pravi grad mrava. Zatim su promatrali ponašanje mrava u prometu i unosili svoja otkrića u računalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci Dva taksija sudjelovala u prometnoj nesreći u Zagrebu - 1 Nesreća u metropoli VIDEO Krš i lom u centru Zagreba: Sudarila se dva taksija, tramvajski promet bio u prekidu

Stručnjak za kolektivnu inteligenciju s dresdenskoga tehnološkog instituta Dirk Helbing i njegovi suradnici postavili su mravlju autocestu s dvije staze različite širine koje su vodile od gnijezda prema slatkom sirupu.

Uskoro je na užoj stazi nastala gužva, ali znanstvenici su zatim u čudu otkrili da mravi koji su silazili sa staze, trenutak prije nego što je došlo do potpunoga začepljenja prometa, mrave u dolasku uspjeli skrenuti na drugu stazu pa do potpunog kolapsa prometa nikad nije ni došlo.

Njemački znanstvenici zatim su primijenili ono što su naučili promatrajući insekte u stvaranju kompjutorskoga modela složenije mreže cesta različitih duljina.

Otkrili su da mravi i dalje čine isto, odnosno da putnike koji pristižu preusmjeravaju alternativne pravce. Tako su mravi, čak i kada su prisiljeni krenuti dužim putem, ipak uspijevali brzo i uspješno prenijeti hranu.

Znanstvenici sada još samo moraju otkriti kako mravi međusobno prenose informacije o stanju na cestama.

Kada otkriju tajnu, tvrde znanstvenici, neće biti daleko dan kada će vozači koji putuju u suprotnim smjerovima na isti način jedni drugima prenositi informacije o nastalim gužvama na cesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene