Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besprijekorna predstava

Lansirana 'Nebeska palača': Kinezi 'za petama' Roskozmosu i NASA-i

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lansiranje 'Nebeske palače' Tiangonga-1 prošlo je besprijekorno, a Kina je ušla u povijest te gotovo stala uz bok Roskozmosu i NASA-i.

Kinezi imaju prvi segment svoje svemirske postaje u svemiru, a gromoglasan, iako kratak pljesak zaorio se dvoranom tek nakon što je modul otvorio svoje solarne panele.

Pročitajte i ovo Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!" Slika nije dostupna Svemirska špijunaža Amerikanci špijuniraju kinesku 'Nebesku palaču'

Lansiranje je pomno pratio i kineski predsjednik Hu Jintao, koji je nakon uspješnog lansiranja čestitao znanstvenom timu kineske svemirske agencije.

Konkurencija u osvajanju svemira pojačana je tako za još jednog pretendenta. Ne smijemo zaboraviti niti na Europsku svemirsku agenciju, no oni zasad još nemaju kapacitete da sami šalju posadu u svemir, što će Kinezi iduće godine definitivno učiniti i time definitivno stati rame uz rame ruskoj i američkoj svemirskoj agenciji.

Bespilotni modul Tiangong-1 bit će poslan u visoku orbitu oko Zemlje, na visinu od 350 kilometara te će se tamo provesti prvo testiranje leta u orbiti i tbuduća testiranja pristajanja s drugim modulima u svemiru.

Prema daljnjem planu, Tiangong-1 će se spustiti sedam kilometara niže, pred lansiranje bespilotnog modula Shenzhou VIII, kojeg će Kinezi poslati u svemir početkom studenog. Dva dana nakon lansiranja tog modula, dvije će se letjelice spojiti u orbiti oko Zemlje. Ostat će spojene 12 dana, nakon čega će se odspojiti i ponovo spojiti do kraja tekuće godine.

Nakon drugog spajanja, Shengzhou VIII će se ponovo odspojiti i vratiti na Zemlju. Iduće godine planira se i misija s posadom na Tiangong-1, a ukupno će biti lansirane dvije misije. Kinezi nisu precizirali koja od dvije će ponijeti i prve kineske astronaute u njihovu svemirsku postaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene