Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tiangong-1

Uz američku budnicu: Kina lansirala svemirski modul

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska državna televizija odlučila je, očito nehotice, popratiti lansiranje svog prvog svemirskog modula Tiangonga-1 američkom domoljubnom pjesmom iz 19. stoljeća.

Uspješno uvođenje u orbitu pokusnog modula Tiangonga-1 lansiranog pomoću rakete Dugi marš 2F bilo je čin ispunjen nacionalnim ponosom, pred očima svih komunističkih čelnika stalnog odbora politbiroa. Upravo zato se odluka državne televizije CCTV da računalnu simulaciju buduće kineske svemirske tehnologije poprati himničnom pjesmom America the Beautiful činila kao očita nehotična pogreška.

'America the Beautiful' je među američkim pjesmama s najjačim domoljubnim nabojem koju su čak predlagali kao zamjenu za The Star-Spangled Banner, američku nacionalnu himnu.Na upit agencije France Presse CCTV nije htio komentirati svoj glazbeni izbor, a ovaj za Kineze neugodan izgred podsjeća na jedan raniji: u siječnju je CCTV objavio reportažu o vojnoj vježbi kineskog zrakoplovstva s isječcima iz filma Top Gun iz 1986.

Tiangong (Nebeska palača) je težak osam tona i planiran je njegov dvogodišnji boravak u orbiti. Poslužit će, ponajprije, kao tehnološki test za sastajanje i pristajanje svemirskih letjelica, ključni element za buduću gradnju i razvoj svemirske postaje. Prvi će ispit Nebeska palača polagati za nekoliko tjedana kada će do njega stići bespilotni svemirski brod Shenzhou, a onda bi godinu dana poslije, prođe li sve u redu, na nju pokušale pristati i letjelice s posadom. (Hina)

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene