Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svemirska špijunaža

Amerikanci špijuniraju kinesku 'Nebesku palaču'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojna letjelica opremljena najmodernijom opremom za praćenje i promatranje prati kinesku 'nebesku palaču' Tiangong 1 u Zemljinoj orbiti.

Tako barem tvrde u utjecajnom britanskom magazinu Spaceflight, čiji bi članak o tome trebao biti objavljen ovaj vikend. Kina možda dostiže SAD u svemirskoj utrci, ali Uncle Sam ima još jokera u rukavu, a jedan od njih je i špijunaža u niskoj Zemljinoj orbiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povratak iz svemira Kraj tajne misije: Nakon 674 dana špijunski zrakoplov spustio se na Zemlju Slika nije dostupna S troje astronauta Kina: Uspješno spajanje svemirske letjelice i modula

Američka eksperimentalna letjelica X-37B, koja je opremljena najnovijom opremom za praćenje i nadzor prati let Tiangonga 1, kažu u Spaceflightu, a njihov urednik dao je i izjavu za BBC. 'Špijunaža u svemiru sasvim je nova vrsta igre, koju su mogućim učinile nove tehnologije u praćenju i nadziranju, za koje smatramo da ih koristi X-37B u praćenju kineske svemirske stanice', istaknuo je David Baker, urednik Spaceflighta.

Ipak, Spaceflight ne predstavlja niti jedan konkretan dokaz o navedenom špijuniranju. No, vrlo slične orbite obje letjelice i više su nego plodno tlo za pravu gomilu glasina i pretpostavki. 'Njihovo stavljanje na isti put predstavlja recept za nekontrolirane špekulacije', stoji u analizi magazina Popular Science.

Postoje i oni koji čitavu stvar vide iz jedne sasvim druge perspektive, a ta je da američki raketoplan zapravo uopće ne mari za Tiangong 1, već nadzire stanje na Bliskom istoku. Što god da ta letjelica radi na rubu svemira, radi svakako isključivo u vojne svrhe. Zašto? Zato jer ju lansira isključivo američka vojska, a ne NASA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene