Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Oceani su sve kiseliji, životu prijeti izumiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Životu u oceanima prijeti izumiranje, jer je razina kiselosti u njima alarmantno visoka.

Razina kiselosti u oceanima raste najbržim tempom u posljednjih 300 milijuna godina, zbog čega mnogim biljnim i životinjskim vrstama prijeti izumiranje, pokazuju izvještaji znanstvenika objavljeni u časopisu Science.

Pročitajte i ovo Izglasan UN-ov sporazum o nadzoru mora i oceana - 1 Ambiciozan plan Povijesni dan! Usvojen sporazum za zaštitu mora i oceana uz svevremensku poruku: "Brod je stigao do obale" Morska obala (Foto: Arhiva/Getty) Znanstvenici zapanjeni Otkriveno koliko je još ostalo djevičanskih morskih područja na svijetu. Brojku možemo opisati samo jednom riječju - poražavajuće

>> Valovi i vjetrovi dramatično rastu širom svijeta

Povećanje kiselosti u oceanima predstavlja najveću opasnost za koraljne grebene, jer uzrokuje njihov nestanak. Budući da su koraljni grebeni staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, izumiranje prijeti i njima.

Prema izvještaju znanstvenika, posljednji period povećane kiselosti oceana dogodio se prije 56 milijuna godina i trajao je oko 5.000 godina. Količina ugljika u atmosferi se gotovo udvostručila, a prosječna globalna temperatura tada je porasla za šest stupnjeva Celzija.

Osim toga, povećana kiselost može uzrokovati i izumiranje sitnih biljnih i životinjskih organizama kojima se hrane veće životinje. Ljudske aktivnosti, posebno sagorijevanje fosilnih goriva, dovele su do povećanja razine ugljika u atmosferi, a budući da oceani postaju kiseliji ulaskom ugljika u atmosferu, današnji nivo kiselosti veći je nego prije 56 milijuna godina kada je zabilježena posebno velika emisija ugljika u zemljinu atmosferu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene