Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malim teleskopom

Novi sunčev sustav snimio iz dvorišta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandski astronom Rolf Olsen snimio je prvu amatersku fotografiju drugog Sunčevog sustava i to iz svog dvorišta.

Olsen je sustav snimio pomoću malog teleskopa od 25 centimetara. Sustav kojeg je snimio nalazi se oko zvijezde Beta Pictoris i star je oko 12 milijuna godina. Taj je sistem udaljen 50 milijuna svjetlosnih godina od našega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Saturnovu mjesecu Nova nada u potrazi za dokazom izvanzemaljskog života Slika nije dostupna Nastanak zvijezda Sunce je možda imalo zlog brata blizanca koji je prouzročio katastrofu na Zemlji

Materijal kojeg čini protoplanetarni disk oko bete Pictoris već je prije snimljen velikim teleskopima, ali mislilo se da je nemoguće amaterski ga snimiti zbog jake svjetlosti zvijezde.

>> Tamna mrlja na patuljastom planetu Sunčevog sustava

No, Olsen je to uspio. Prvo je uslikao 50 fotografija Bete Pictoris pa je prikupio slične fotografije druge zvijezde, Alpha Pictoris, koja je slična po boji i svjetlosti. Zatim je uklonio fotografiju druge zvijezde čime je uklonio sjaj. Sirovu snimku je na računalu pomiješao s originalnom fotografijom Bete Pictoris i dobio konačan rezultat, piše Daily Mail.

'Rezultat je, vjerujem, prva amaterska snimka drugog Sunčevog sustava, protoplanetarni disk oko zvijezde Bete Pictoris. Moram reći da je poseban osjećaj uhvatiti ovako nešto', rekao je Olsen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene