Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz CERN-ovog kompleksa mogao se opet čut gromoglasan pljesak i izljev oduševljenja, jer je Veliki hadronski sudarač, snimio sudar podatomskih čestica i najveću količinu energije ikad zabilježenu uređajem napravljenim čovjekovom rukom.


Među najglasnijima u erupciji oduševljenja bili su Kanađani, koji su dizajnirali, napravili i ugradili ATLAS detektor u LHC, a ovim je otvorena i nova era otkrića o tome kako funkcionira svemir, piše portal Science Daily. 'To je pomak na koji smo toliko dugo čekali', rekao je ushićeno Rob McPherson, glasnogovornik i šef kanadskog tima znanstvenika u CERN-u. 'LHC je začet prije 20 godina, a današnji uspjeh predstavlja početak nove ere u našem shvaćanju kako funkcionira svemir', zaključio je McPherson.

Vezani članci Sudar u Dubravi - 1 Sudar četiriju automobila u zagrebačkoj Dubravi, dvije osobe zatražile liječničku pomoć Nesreća Centimetri su je dijelili od bolne tragedije, nije mogla doći k sebi od šoka

>> Znanstvenici aktivirali snopove protona u LHC-u

ATLAS detektor je zabilježio sudar čak više 10 milijardi protona po zraci, pri ukupnoj energiji od 2,36 trilijuna elektronvolta, ili TeV-a. Sudar zraka događa se pri brzini , koja je gotovo na granici brzine svjetlosti, a sudar se odvija u detektorskoj komori veličine jedne katedrale. Ono što detektori rade, jest da proučavaju ostatke čestica, koje ostaju nakon sudara dviju zraka.