Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova procedura za uzgoj ljudskih jajašaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije britanske ustanove uvode novi postupak koji će omogućiti uzgoj ljudskih jajašaca u laboratoriju iz uzorka iz tkiva jajnika.

Postupak koji će pacijenticama biti ponuđen za otprilike pet godina, omogućit će ženama da odgode majčinstvo spremanjem komadića tkiva jajnika u laboratorij sve do trenutka kad budu spremne za obitelj, objavio je u subotu Daily Telegraph. Embrio

Pročitajte i ovo Greta Thunberg Uhićena tijekom prosvjeda Počinje suđenje Greti Thunberg: "Ova zemlja prostire crveni tepih klimatskim kriminalcima!" Ilustracija Napad u Londonu Užasan incident nakon sudara: Devet osoba zalio korozivnom tvari, žena i dvoje male djece prebačeni u bolnicu

Na taj će se način izbjeći i mnogi rizici povezani s in-vitro
oplodnjom (IVF), među ostalima i hiperstimulacija jajnika koja se znala pokazati kobnom, piše list.

Daily Telegraph piše kako će sitni komadići tkiva jajnika s tisućama nezrelih jajašaca kirurškim zahvatom izvaditi i zamrznuti sve dok žena ne odluči zanijeti.

"To će značiti da ćemo imati tisuće jajašaca uz veoma mali rizik za ženu. Time se izbjegavaju i veliki troškovi lijekova pa će sve biti i relativno jeftino", kaže Alan Thornhill, znanstveni voditelj ambulante za liječenje neplodnosti Bridge, u kojoj razvijaju tu novu metodu.

"Umjesto da morate raditi s maksimalno deset jajašaca, ovako možete imati puno jajašaca bez rizika hiperstimulacije", prenosi list njegove riječi. "Za ženu je velika prednost što ukidamo jedan dio toga procesa".

Simon Fishel upravni je direktor Carea, druge ambulante za liječenje neplodnosti koja se također bavi usavršavanjem te tehnike. "Sada to radimo na jedini način na koji znamo. Unaprijedimo li to, sve ćemo unaprijediti", rekao je.

"Taj pristup bio bi bolji za ženu jer se izbjegava većina rizika. Bio bi bolji i zdraviji za pacijenticu", rekao je Fishel za Daily
Telegraph.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene