Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nasilne' igre utječu na mozak adolescenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Video-igre u kojima prevladava nasilje, kod adolescenata aktiviraju dijelove mozga povezane s emocijama i reduciraju reakciju dijelova u kojima su centri za rasuđivanje i kontrolu, tvrde znanstvenici.

'Naše istraživanje pokazuje kako neke video-igrice pune nasilja mogu dovesti do raznih kratkoročnih opasnih učinaka na funkcije mozga kod tinejdžera za razliku od zanimljivih i zahtjevnih video-igara u kojima nema nasilja', pojasnio je Vincent Mathews, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Indiana, koji je sa suradnicima proveo istraživanje na 44 adolescenta u dobi od 13 do 17 godina. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje

Ispitanici su izabrani nasumce, a nisu imali nikakvih ranije evidentiranih problema s moždanim funkcijama.

Ispitanici su podjeljeni na dvije jednake grupe, pa je jedna grupa oko 30 minuta igrala video-igricu punu nasilja, a druga video-igru bez nasilja koja je bila vrlo zahtjevna. 

Na kraju su sudionici podvrgnuti testiranju kako bi se izmjerila njihova koncentracija i potencijalna inhibiranost, a istodobno je magnetskom rezonancijom praćena aktivnost njihovih mozgova.

'Kod skupine koja je igrala 'nasilnu' video-igricu ustanovljena je veća aktivnosti u amigdali, centru za pobuđivanje emocija u mozgu, a kod skupine koja je igrala 'nenasilnu' igricu ustanovljeno je kako je više stimuliran predčeoni dio mozga povezan s koncentracijom i sposobnošću kontrole', kaže Mathews.

Pravila o distribuciji video-igara nasilnog sadržaja već su nekoliko puta pokušali donijeti članovi američkog Kongresa, no do sada su uspjeli postići tek donošenje odluke o sustavu njihove klasifikacije koja se ni na koji način ne odnosi na bilo kakve zabrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene