NASA je otkrila prve egzoplanete koji veličinom odgovaraju Zemlji van sunčevog sustava.


Planete je otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler pa su i nazvani sukladno - Kepler-20e i Kepler-20f. Ipak, oni su preblizu svojoj matičnoj zvijezdi Kepler-20 da bi se nalazili u takozvanoj 'zelenoj zoni', gdje postoje uvjeti za nastanak pitke vode na planetima. Od Zemlje su udaljeni oko 1.000 svjetlosnih godina.

Vezani članci Slika nije dostupna NASA će objaviti nova otkrića Kepler svemirskog teleskopa Slika nije dostupna OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b

Ovo novo otkriće predstavlja i pravi pomak u potrazi za planetima sličnim Zemlji. Novootkriveni planeti, vjeruju znanstvenici, izrazito su stjenoviti. Kepler-20e nešto je manji od Venere i njegov radijus je na 87 posto radijusa Zemlje. Kepler-20f, je pak tek nešto veći od Zemlje, s radijusom 1.03 puta većim od Zemlje.

Oba planeta dio su sustava od pet planeta koji se vrte oko zvijezde Kepler-20. Njihove orbite oko matične zvijezde izrazito su brze i kratke te traju 6,1 dana u slučaju Keplera-20e te 19,6 dana kod Keplera-20f. To znači da su i temperature na tim planetima na razini vruće peći, od 426 do 760 stupnjeva Celzijusa.

'Ovo otkriće pokazuje kako u drugim zvjezdanim sustavima postoje planeti veličine Zemlje te kako ih mi možemo otkriti', rekao je Francois Fressin iz centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts.