Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi let za povijest

VIDEO: Stotine tisuća turista ispratit će shuttle Endeavour na posljednji let

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči lansiranja shuttlea Endeavour na njegovu posljednju misiju u svemir, na tisuće turista dolaze na istočnu obalu Floride, blizu Cape Canaverala, kako bi bili svjedoci spektakla.

Lansiranje je zakazano za 21:47 sati po hrvatskom vremenu. Neki stručnjaci predviđaju kako bi lansiranje moglo pratiti i do 700.000 ljudi, koji će se okupiti oko mjesta lansiranja da bi svjedočili drugu fazu NASA-inog zatvaranja 30-godišnjeg shuttle programa, prenosi AP. Za usporedbu, lansiranje i posljednji let shuttlea Discovery pratilo je oko 400.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi posljednji let Obitelj Obama prisustvovat će lansiranju shuttlea Endeavour Slika nije dostupna Na najmanje jedan dan Lansiranje Endeavoura odgođeno zbog lošeg vremena

Gašenje programa ipak ne predstavlja kraj svemirskog istraživanja, smatra Bill Moore, operativni šef kompleksa svemirskog centra Kennedy. Svemirska industrija se pokušava, kako kaže, ponovno izumiti. 'Postojat će suborbitalni letovi. To je novi termin o kojem ljudi čitaju, ali ga možda u potpunosti ne razumiju. Naš posao je da im to pojasnimo i da ih za to zainteresiramo', istaknuo je Moore.

I Obama će pratiti lansiranje

Prognostičari tvrde kako postoji 30 posto šanse da lokalno nevrijeme odgodi vrijeme lansiranja shuttlea Endeavour, no bez obzira na to, uzbuđenje u NASA-i ne jenjava oko tog događaja.

lansiranju Endeavoura nazočit će i ugledni gosti, među kojima će biti i američki predsjednik Barack Obama, te zastupnica američkog Kongresa Gabby Giffords, čiji suprug Mark Kelly je zapravo jedan od astronauta u posljednjoj misiji Endeavoura. Kelly je zapovjednik 14-dnevne misije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene