Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvasac kao genetska tvornica

Napredak na putu stvaranja umjetnog života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici otkrili su uspješniji način za dobivanje sintetskog genoma koji bi ih mogao dovesti do stvaranja umjetnog života, objavljeno je na internetskoj stranici instituta koji predvodi kontroverzni pionir biotehnologije Craig Venter.

Postupak se već primjenjivao u proizvodnji novog naraštaja biogoriva i na polju biokemije, u laboratorijima američkog istraživača koji je odlučan u nakani da stvori umjetan život, unatoč etičkim pitanjima koja potiče njegov rad.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Slika nije dostupna Dešifriran genom Neandertalac se križao s modernim čovjekom

Njegov institut je još u siječnju bio objavio da je uspio stvoriti prvi sintetski genom jedne bakterije.

Venterovi suradnici su za proizvodnju tog genoma prvo koristili bakteriju E. Coli, ali su zaključili da je taj proces dug i težak i da je bakterija teško uspijevala reproducirati velike segmente DNK.

Stoga su došli na zamisao da uporabe vrstu kvasca pod nazivom Saccharomyces cerevisiae i dobiju sintetski genom zahvaljujući postupku homologne rekombinacije, proces koji stanice primjenjuju u prirodi za popravak štete na svojim kromosomima.

Zatim su istraživali sposobnost grupiranja DNK u kvascu za koji se pokazalo da je 'genetska tvornica', priopćio je institut.

'Stručnjaci instituta Venter sada mogu u samo jednoj etapi sastaviti čitav genom bakterije Mycoplasma genitalium od 25 fragmenata DNK', ističe institut na svojoj internetskoj stranici.

Ova otkrića su 'velik napredak u postupcima koje je stručna ekipa istražila i opisala u siječnju 2008. kada je predstavila prvi sintetski genom', dodaje institut.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene