Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevelik pritisak

Nadarena djeca predodređena za neuspjeh?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darovita djeca imaju jednake šanse da uspiju ili propadnu u životu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Najopsežnije istraživanje ikad provedeno pokazalo je da je od 210 nadarene djece samo tri posto kasnije u životu ispunilo svoje ciljeve. 'Sa šest ili sedam godina darovita djeca pokazuju potencijal za velike stvari, no mnogi od njih kasnije završe zarobljeni u situacijama zbog kojih su na neki način onemogućeni u napredovanju', tvrde znanstvenici koji su radili na istraživanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika studija Globalno bogatstvo još će rasti: Lani su četiri države posebno omastile brk, no što je s nejednakošću? Ilustracija - 4 Mala djela dobrote Korak bliže rješenju zagonetke: Jesu li ljudi prirodno velikodušni ili ih kultura u kojoj su odrasli ''tjera'' na pomoć?

Profesorica Freeman pratila je razvoj djece, nadarene u matematici, umjetnosti i glazbi, od 1974. godine. U mnogim su slučajevima roditelji pred njih postavljali preveliki pritisak, dok su neki uvijek bili izdvajani iz redovne nastave i na kraju završili usamljeni i bez prijatelja, piše Daily Mail. 'Biti nadaren znači lakše se nositi s intelektualnim poteškoćama, ali ne i emocionalnim. Želim naglasiti kako se tu radi o normalnim osobama koje se suočavaju s posebnim izazovima i ponekad prevelikim očekivanjima, zbog čega su često nesretni', kaže Freeman.

>> Datum začeća utječe na školski uspjeh djece?

Prevelika očekivanja znaju ih potaknuti da dignu ruke od svog talenta, pa na kraju umjesto da upišu fakultet odluče raditi kao konobari. Neka djeca su talentirana za više područja, zbog čega im je teško odabrati samo jedno kojem bi se posvetili. 'Za djecu je važno da im se ne oduzme djetinjstvo zbog kreativnosti, jer zadovoljno djetinjstvo je baza za kasniji uspjeh', zaključuje profesorica Freeman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene