Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

Morfij ubrzava širenje stanica raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se rutinski propisuje kao lijek protiv boli u postoperativnim bolničkim zahvatima i operacijama tumora, znanstvenici su u laboratorijskim testovima otkrili kako morfij možda i potiče širenje raka.

Američki znanstvenici tvrde kako taj snažni opijat pomaže u rastu boja novih krvnih stanica, koje tumorima zapravo samo donose dodatne količine kisika i hrane. No, znanstvenici, koji su se okupili u Bostonu na sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka, isto tako tvrde kako su pronašli i lijek, koji poništava taj efekt, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Oboljelom od raka rekli da ima još 18 mjeseci, novi lijek ubio bolest Slika nije dostupna 'Neprijatelja' postao 'prijatelj' OTKRIĆE KOJE JE ZATRESLO SVIJET Virus u borbi sa stanicama raka: 'Uspjeli smo'

>> Znanstvenici otkrili: Aspirin spriječava rak debelog crijeva

Prema riječima liječnika Patricka Singletona sa sveučilišta u Chicagu, morfij ne samo da jača krvne stanice, već se čini kako i olakšava invaziju stanica raka prema zdravom tkivu. Dodao je kako se taj neželjeni efekt morfija može poništiti i s lijekom metilnaltreksonom, ili MNTX-om, koji je proizveden u 80-im godinama prošlog stoljeća, kako bi spriječio konstipaciju, koju izaziva morfij. tek nedavno, taj je lijek odobren u SAD-u i čini se kako djeluje na djelovanje morfija, bez umanjivanja njegovog opijatskog djelovanja.

MNTX zaustavlja širenje raka i do 90 posto

Laboratorijski testovi na miševima, pokazali su kako je MNTX smanjio širenje stanica raka za 90 posto i istovremeno zadržao opijatska svojstva morfija. 'Ukoliko se i klinički potvrdi, to može promijeniti način na koji primjenjujemo kiruršku anesteziju prema pacijentima oboljelim od raka', zaključio je Singleton i dodao kako se tu mogu otkriti i još mnogi drugi načini primjene tog lijeka, koje treba dodatno istražiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene