Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se rutinski propisuje kao lijek protiv boli u postoperativnim bolničkim zahvatima i operacijama tumora, znanstvenici su u laboratorijskim testovima otkrili kako morfij možda i potiče širenje raka.


Američki znanstvenici tvrde kako taj snažni opijat pomaže u rastu boja novih krvnih stanica, koje tumorima zapravo samo donose dodatne količine kisika i hrane. No, znanstvenici, koji su se okupili u Bostonu na sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka, isto tako tvrde kako su pronašli i lijek, koji poništava taj efekt, piše BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna OTKRIĆE KOJE JE ZATRESLO SVIJET Virus u borbi sa stanicama raka: 'Uspjeli smo' Slika nije dostupna Od ove bolesti boluje oko 150 milijuna ljudi - Znanstvenici tvrde: 'Pronašli smo lijek'

>> Znanstvenici otkrili: Aspirin spriječava rak debelog crijeva

Prema riječima liječnika Patricka Singletona sa sveučilišta u Chicagu, morfij ne samo da jača krvne stanice, već se čini kako i olakšava invaziju stanica raka prema zdravom tkivu. Dodao je kako se taj neželjeni efekt morfija može poništiti i s lijekom metilnaltreksonom, ili MNTX-om, koji je proizveden u 80-im godinama prošlog stoljeća, kako bi spriječio konstipaciju, koju izaziva morfij. tek nedavno, taj je lijek odobren u SAD-u i čini se kako djeluje na djelovanje morfija, bez umanjivanja njegovog opijatskog djelovanja.

MNTX zaustavlja širenje raka i do 90 posto

Laboratorijski testovi na miševima, pokazali su kako je MNTX smanjio širenje stanica raka za 90 posto i istovremeno zadržao opijatska svojstva morfija. 'Ukoliko se i klinički potvrdi, to može promijeniti način na koji primjenjujemo kiruršku anesteziju prema pacijentima oboljelim od raka', zaključio je Singleton i dodao kako se tu mogu otkriti i još mnogi drugi načini primjene tog lijeka, koje treba dodatno istražiti.