Misteriozan nestanak na tisuće medonosnih pčela iz košnica diljem Engleske i Walesa uznemirio je pčelare na otoku, a ranije ovog mjeseca slično se dogodilo i u SAD-u.


Stručnjaci za insekte pokušavaju otkriti zbog čega diljem Engleske (najviše u Sussexu) i Walesa misteriozno nestaju cijele kolonije pčela. 

Vezani članci Zagreb: Najezda pčela na Cvjetnom trgu - 4 VIDEO Cvjetni trg u Zagrebu pod najezdom pčela: Pogledajte kako je izgledala subotnja špica u centru grada Slika nije dostupna Prevrnula se prikolica s pčelama, petero ozlijeđenih

Londonski pčelari tvrde da je gotovo tri četvrtine pčela jednostavno nestalo bez ikakvog objašnjenja. John Chapple, predsjednik Udruge londonskih pčelara, zaprepastio se kada je došao do svojih košnica. 

"Nakon zime, od 40 košnica samo njih 10 nije zahvatio misteriozan nestanak. 23 košnice bile su prazne, a u 7 sam pronašao mrtve pčele. Nije se činilo kao da ih je napao neki parazit. Zaista ne znam što se dogodilo", tvrdi Chapple.  

Ranije ovog mjeseca u SAD-u se pojavio sličan problem, no daleko većih razmjera. Američki su pčelari čak od vlade zatražili pomoć u otkrivanju uzroka misterioznog nestanka pčela. Neki podaci govore da je svaka četvrta kolonija pčela u SAD-u pretrpjela velike gubitke. A kako pčele oprašuju voćke i usjeve, problem bi mogao postati daleko veći. 

Stručnjaci naime procjenjuju da nestanak i smrt pčela u više od polovice američkih država prijeti 14 milijardi dolara vrijednim usjevima koji ovise o oprašivanju. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane proizvedene u svijetu ovisi o oprašivanju koje čine upravo pčele.

"Izgubili smo mnogo pčela, no najviše nas zabrinjava što nitko ne zna što se događa", rekla je Pratima Jester, vlasnica Pčelarske zadruge u blizini Jonesboroa u Arkansasu.  

Zabrinutost su izrazili u pčelari u Njemačkoj. Upozoravaju kako bi pčele mogle izumrijeti ako se ne istraži u čemu je problem.