Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna vrsta bez žalca

Misterij: Nitko ne zna zašto ove pčele grade spiralnu košnicu

Spiralna košnica (Foto: Tim Heard/Reddit)
Spiralna košnica (Foto: Tim Heard/Reddit) Foto: Tim Heard/Reddit
Australska bešumna pčela Tetragonula carbonaria nije prosječan oprašivač. Od oko 20.000 poznatih vrsta pčela na svijetu, T. carbonaria je jedna od samo 500 vrsta bez žalca.

To ne znači da je ova pčela bespomoćna. Invazivni kukci koji se pokušavaju infiltrirati u gnijezda pčela Tetragonula carbonaria u trenutku su prekriveni pjenom od voska, blata i biljne smole i učinkovito mumificirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izrael: Otkrivene košnice iz doba kralja Salomona Slika nije dostupna Misteriozno nestale pčele u Engleskoj i SAD-u

Prije nekoliko dana australski entomolog Tim Heard je na Redditu objavio fotografiju košnice neobičnog oblika na kojoj se vidi da rojevi pčela T. carbonarije podižu svoje mlade u očaravajućim, spiralno oblikovanim tornjevima, povezujući na stotine pojedinačnih komora za jajašca u kontinuirano stubište za nerođene pčale.

Spiralna košnica (Foto: Tim Heard/Reddit) Spiralna košnica (Foto: Tim Heard/Reddit) Foto: Tim Heard/Reddit

A zašto baš oblik spirale, po kojem je ova vrsta pčela posebna? Znanstvenici su to već više puta bezuspješno pokušali objasniti, no do danas nitko ne zna odgovor na to pitanje

"Možda nije pametno pokušati znanstveno objasniti važnost ovog oblika i zašto su ove pčele razvile takav oblik", rekao je Heard za Live Science. "Možda je to samo rezultat nekog slučajnog ponašanja ili možda neka vrsta prilagodbe. Moguća prednost ovog oblika je u tome što je vrlo učinkovita upotreba prostora i olakšava cirkulaciju zraka između slojeva. No, treba se i zapitati - zašto onda taj oblik nije uobičajen".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene