Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milijuni tona onečišćivača završavaju u Sredozemnom moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarska djelatnost na kopnu uzrokuje ispuštanje milijuna tona onečišćivača u Sredozemno more na godinu, fenomen koji se sve dosad podcjenjivao, izvijestili su u Ateni stručnjaci UN-ova Programa za zaštitu okoliša.

Razmjeri onečišćenja utvrđeni su nakon prikupljanja nacionalnih podataka koje je za to područje prvi put proveo Akcijski plan za Sredozemlje (PAM), povezan s UN-ovim Programom za zaštitu okoliša (UNEP), sa sjedištem u Ateni, izjavio je jedan od njegovih čelnika Fuad Abusamara.

Pročitajte i ovo Onečišćenje mora u Istri - 1 Sanacija kod Ližnjana Što je dovelo do velikog onečišćenja mora? "Pokušat ćemo maksimalno očistiti obale i plaže" Onečišćenje kod Splita ZA DNEVNIK NOVE TV Je li onečišćenje mora kraj Splita stiglo iz Lore? O svemu se oglasio MORH

"Iznenadila nas je i zabrinula veličina tog fenomena, riječ je o
veoma velikim količinama", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

Na regionalnoj razini, samo je metalna industrija odgovorna za ispuštanje više od 2,5 milijuna tona otrovnih tvari u more, za njom dolazi rudarska industrija, rafinerije i kemijska industrija, piše u studiji.

Općenito, stanje je teže na jugu sredozemnog bazena, budući da su zakoni Europske unije omogućili napredak na sjeveru.

Objavljivanje podataka ulazi u okvire akcijskog strateškog programa koji je izradio PAM, a 2005. su ga prihvatile priobalne zemlje kako bi se do 2025. smanjilo onečišćenje s kopna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene