Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospodarska djelatnost na kopnu uzrokuje ispuštanje milijuna tona onečišćivača u Sredozemno more na godinu, fenomen koji se sve dosad podcjenjivao, izvijestili su u Ateni stručnjaci UN-ova Programa za zaštitu okoliša.


Razmjeri onečišćenja utvrđeni su nakon prikupljanja nacionalnih podataka koje je za to područje prvi put proveo Akcijski plan za Sredozemlje (PAM), povezan s UN-ovim Programom za zaštitu okoliša (UNEP), sa sjedištem u Ateni, izjavio je jedan od njegovih čelnika Fuad Abusamara.

Vezani članci Hladno vrijeme Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku: Idućeg tjedna moguć čak i - snijeg, i to ne samo u gorju Hobotnica napala čovjeka u Australiji 04 Hobotnica u plićaku napala geologa: ''Voda je odjednom postala mutna...''

"Iznenadila nas je i zabrinula veličina tog fenomena, riječ je o
veoma velikim količinama", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

Na regionalnoj razini, samo je metalna industrija odgovorna za ispuštanje više od 2,5 milijuna tona otrovnih tvari u more, za njom dolazi rudarska industrija, rafinerije i kemijska industrija, piše u studiji.

Općenito, stanje je teže na jugu sredozemnog bazena, budući da su zakoni Europske unije omogućili napredak na sjeveru.

Objavljivanje podataka ulazi u okvire akcijskog strateškog programa koji je izradio PAM, a 2005. su ga prihvatile priobalne zemlje kako bi se do 2025. smanjilo onečišćenje s kopna.