Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliki preglednik s mnogo poboljšanja'

Microsoft Internet Explorerom 9 vraća oduzeto tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft je objavio prvu beta verziju Internet Explorera 9 (IE9), u najnovijiem nastojanju da vrati dio tržišta preglednika koji je izgubio od rivala Mozilla-e, Google-a i drugih.

'IE9 ima čist dizajn usredotočen na stranice, a ne na preglednik', rekao je Dean Hachamovitch, potpredsjednik za IE, na predstavljanju u San Franciscu u srijedu. Glavne značajke IE9, koji je Microsoft najavio prije godinu dana, su hardversko ubrzanje, brži JavaScript prikaz i prirodno sučelje koje oponaša minimalistički pristup što ga je prvi uporabio Google Chrome, a zatim je kopiran od strane drugih, uključujući Mozilla Firefox, izvijestio je IT portal Computerworld. Reakcije analitičara bile su pomiješane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promotivni članak Nove avanture na Viasat Exploreru Slika nije dostupna Internet Explorer 8 Mala škola surfanja 7: Najbolji preglednik

'To je veliki preglednik, s mnogo poboljšanja, i to će zadržati korisnike koji su sada na Exploreru da ne odlutaju dalje', rekao je Ray Valdes, analitičar Gartnera. 'Ne mislim da će uzeti udio od drugih. On neće vratiti ljude koji su otišli iz tabora Explorera', dodao je. Kao što je Microsoft najavio ranije ove godine, IE9 neće raditi na Windows XP-u, najpopularnijem svjetskom operativnom sustavu, koji je još uvijek na dvije trećine svih računala sa sustavom Windows.

'Izostavljanje korisnika Windox XP-a najveći je nedostatak IE9', ocijenio je analitičer Gregg Keizer. Microsoft je uputio korisnike Windows XP-a da prijeđu na noviji operativni sustav ako žele koristiti IE9.Stručnjak Computerworlda Preston Gralla smatra da IE9 "vraća Explorer kao glavnog suparnika u ratu preglednika, jer je s njim Microsoft otklonio glavnu manjkavost Explorera - brzinu".

Iako su milijuni korisnika ove godine prešli na IE8, Microsoft je nastavio gubiti udio na tržištu, većinom na račun Chrome-a. Prema najnovijim podacima web mjerenja tvrtke Net Applications, Chrome je imao 7,5 posto udjela u svim preglednicima u uporabi u kolovozu. Mozilla Firefox 22,9 posto udjela, dok su sve verzije IE kombinirano imale 60,4 posto udjela.

>> Ugrožena sigurnost Internet Explorera

Microsoft se nada da će se IE9 preokrenuti trend. IE9 beta je dostupna na 33 jezika i to u verzijama za Windowse Vista, Windows 7, Windows Server 2008 i Server 2008 R2. Instaliranje beta verzije 'pregazi' postojeće kopije IE7 ili IE8, ali se korisnici mogu vratiti na njihove izvorne preglednike skidanjem IE9 kroz Control Panel. IE9 je dostupan na Microsoftovu centru za učitavanje za Vista / Server 2008 i Windows 2008 R2 7/Server, ili sa svoje IE9 stranice. Verzije za 32 i 64-bitna izdanja sustava Windows dostupne su odvojeno.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene