Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još ste zabrinuti i zbunjeni oko najava sudnjeg dana iduće godine, kako su 'predvidjele' Maje?


Ako jeste, opustite se. Ništa od toga. Tako barem tvrde stručnjaci za kulturu i povijest majanske civilizacije, koji žele prekinuti vjerovanja kako su stare Maje predvidjele kraj svijeta iduće godine, prenosi Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna Smak svijeta je počeo, ali će agonija biti duga: Prijetnji ne nedostaje Slika nije dostupna Smak svijeta: Pratite UŽIVO što se događa!

Majanski kalendar označava kraj ciklusa od 5.126 godina 12.12.2012. godine, a po njemu bi tada trebala početi era boga Bolona Yoktea, kojeg se povezuje s ratovanjem i stvaranjem. Knjiga iz 1987. godine autora Josea Arguellesa 'Kraj vremena kako ga poznajemo' u međuvremenu je stvorila pravu vojsku majanskih teoretičara, čije nevjerojatne teorije uglavnom pronalazimo putem interneta.

No, stručnjaci tvrde kako je riječ o najjednostavnijem kraju jednog vremenskog ciklusa i početku novog. Ništa spektakularno oko toga. 'Da budemo posve jasni. Ne postoji proročanstvo za 2012. godinu', istaknuo je Erik Velasquez s nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksiko. 'To je marketinška budalaština', dodao je.

Nacionalni institut za antropološku povijest u Meksiku krivca za takvo razmišljanje o kraju svijeta 'na majanski način', okrivljuje 'zapadnjačko mesijansko razmišljanje, koje je iskrivilo pogled svijeta na stare civilizacije poput Maja'.

Majanski kalendar počinje 3.114 godine prije rođenja Krista i podijeljen je ugrubo u periode od 394 godine, koji se još nazivaju i baktuni. Majama je broj 13 bio sveti broj i 13 baktun završava zapravo iduće godine.

'Ono što se događa zapravo jest da mi projiciramo svoje brige na način na koji su Maje razmišljale i koji nema veze s modernim načinom razmišljanja', istaknuo je Alfonso Ladena, profesor Sveučilišta u Madridu.