Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema usuda?

'Majanski kalendar kraj je jednog vremenskog ciklusa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još ste zabrinuti i zbunjeni oko najava sudnjeg dana iduće godine, kako su 'predvidjele' Maje?

Ako jeste, opustite se. Ništa od toga. Tako barem tvrde stručnjaci za kulturu i povijest majanske civilizacije, koji žele prekinuti vjerovanja kako su stare Maje predvidjele kraj svijeta iduće godine, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasnosti sa svih strana Smak svijeta je počeo, ali će agonija biti duga: Prijetnji ne nedostaje Slika nije dostupna Pogled u svemir Smak svijeta: Pratite UŽIVO što se događa!

Majanski kalendar označava kraj ciklusa od 5.126 godina 12.12.2012. godine, a po njemu bi tada trebala početi era boga Bolona Yoktea, kojeg se povezuje s ratovanjem i stvaranjem. Knjiga iz 1987. godine autora Josea Arguellesa 'Kraj vremena kako ga poznajemo' u međuvremenu je stvorila pravu vojsku majanskih teoretičara, čije nevjerojatne teorije uglavnom pronalazimo putem interneta.

No, stručnjaci tvrde kako je riječ o najjednostavnijem kraju jednog vremenskog ciklusa i početku novog. Ništa spektakularno oko toga. 'Da budemo posve jasni. Ne postoji proročanstvo za 2012. godinu', istaknuo je Erik Velasquez s nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksiko. 'To je marketinška budalaština', dodao je.

Nacionalni institut za antropološku povijest u Meksiku krivca za takvo razmišljanje o kraju svijeta 'na majanski način', okrivljuje 'zapadnjačko mesijansko razmišljanje, koje je iskrivilo pogled svijeta na stare civilizacije poput Maja'.

Majanski kalendar počinje 3.114 godine prije rođenja Krista i podijeljen je ugrubo u periode od 394 godine, koji se još nazivaju i baktuni. Majama je broj 13 bio sveti broj i 13 baktun završava zapravo iduće godine.

'Ono što se događa zapravo jest da mi projiciramo svoje brige na način na koji su Maje razmišljale i koji nema veze s modernim načinom razmišljanja', istaknuo je Alfonso Ladena, profesor Sveučilišta u Madridu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene