Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Madagaskar, koji se smatra riznicom svjetske biološke raznolikosti, predmet je ambiciozne međunarodne studije koja je u četvrtak objavljena u Sjedinjenim Državama a trebala bi domaćoj vladi pomoći da čim bolje očuva tu prirodnu baštinu bez premca.


Taj otok u Indijskom oceanu ispred istočne Afrike posjeduje 2 posto biološkog bogatstva planeta i dobar broj endema, tvrde autori radova objavljenih u američkom časopisu Science.

Vezani članci Morski pas ''Ono kad ti se morski pas dočepa kamere'': Jedini način da vidite usnu šupljinu i ostanete živi Pseći bjegunci Njihovi psi pravi su lukavci, mogu pobjeći čak i iz najstrožeg zatvora

Ekipa s 22 znanstvenika s više sveučilišta iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Švedske razradila je obiman program za očuvanje više od 2.300 životinjskih i biljnih vrsta na tom otoku površine 589.269 četvornih kilometara, što je nešto više od površine Francuske.

Vlada Madagaskara će se oslanjati na rezultate studije i njezine preporuke kako bi površinu današnje zaštićene zone povećala s 20.234 na 60.700 četvornih kilometara.

"Očuvati bilošku raznolikost uz ovakvo uništavanje prirodnih staništa i klimatske promjene jedan je od najvećih izazova za ekologe 21. stoljeća", ocijenila je Claire Kremen, biologinja s Berkeleyja.

Osamdeset posto životinjskog svijeta koji živi na ovom otoku ne živi nigdje drugdje na planetu, ističu znanstvenici i dodaju da polovica ukupnog broja kameleona u svijetu, kao i čitava populacija lemura, žive samo na Madagaskaru, kao i mnoge druge vrste biljaka, kukaca, ptica, sisavaca i gmazova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju