Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madagaskar, rizinica svjetske biološke raznolikosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Madagaskar, koji se smatra riznicom svjetske biološke raznolikosti, predmet je ambiciozne međunarodne studije koja je u četvrtak objavljena u Sjedinjenim Državama a trebala bi domaćoj vladi pomoći da čim bolje očuva tu prirodnu baštinu bez premca.

Taj otok u Indijskom oceanu ispred istočne Afrike posjeduje 2 posto biološkog bogatstva planeta i dobar broj endema, tvrde autori radova objavljenih u američkom časopisu Science.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Ekipa s 22 znanstvenika s više sveučilišta iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Švedske razradila je obiman program za očuvanje više od 2.300 životinjskih i biljnih vrsta na tom otoku površine 589.269 četvornih kilometara, što je nešto više od površine Francuske.

Vlada Madagaskara će se oslanjati na rezultate studije i njezine preporuke kako bi površinu današnje zaštićene zone povećala s 20.234 na 60.700 četvornih kilometara.

"Očuvati bilošku raznolikost uz ovakvo uništavanje prirodnih staništa i klimatske promjene jedan je od najvećih izazova za ekologe 21. stoljeća", ocijenila je Claire Kremen, biologinja s Berkeleyja.

Osamdeset posto životinjskog svijeta koji živi na ovom otoku ne živi nigdje drugdje na planetu, ističu znanstvenici i dodaju da polovica ukupnog broja kameleona u svijetu, kao i čitava populacija lemura, žive samo na Madagaskaru, kao i mnoge druge vrste biljaka, kukaca, ptica, sisavaca i gmazova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene