Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nanjuše nepravdu

Ljubomoran kao pas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što mogu pokazati osjećaje slične zavisti i ljubomori, psi mogu nanjušiti i nepravdu, izvijestili su austrijski znanstvenici.

Pas se može duriti i odbiti pružiti šapu, ako drugi pas dobije nagradu za istu zadaću, a on ne, kaže Friederike Range, stručnjakinja za životinjsku psihologiju sa sveučilišta u Beču koja je proučavala pseće emocije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pisac u sjeni otkriva 'Assange je tašt, paranoičan, ljubomoran...' Slika nije dostupna 'Njime se ispravljaju nepravde' Vlada usvojila nacrt Kolektivnog ugovora za zdravstvo

'Ta je emocija mnogo složenija od onih koje bismo inače pripisali životinjama', kaže Range.

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazalo je da se psi ponašaju kao da su pod stresom, ako im se uskrati nagrada koju je dobio drugi pas.

Druge su studije pokazale da se majmuni često razljute kada drugi majmun dobije veću nagradu za isti zadatak, ili počnu štrajkati i ignorirati nagradu koja im se učini nedovoljnom.

Kako se pokazalo, psi imaju slične, premda manje primjetne reakcije, tvrdi Range.

U nizu pokusa s različitim pasminama, istraživači su proučavali kako dvije životinje koje sjede jedna uz drugu reagiraju na nejednaku nagradu nakon pružanja šape istraživaču.

Psi koji ne dobiju nagradu počinju se oblizivati, zijevati, češati i pokazivati druge znakove stresa te prestanu obavljati zadaću, kaže Range.

Da bi dokazali da psi tako reagiraju samo kada je u pitanju hrana, istraživači su testirali pse nasamo i otkrili da u toj situaciji zavidni psi prestaju surađivati nešto kasnije.

'Doista je u pitanju neravnomjerna podjela nagrada', kaže Range. 'Da je u pitanju samo ljutnja, prestali bi surađivati u istom vremenskom razdoblju'.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene