Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golemi sudarač čestica u Europskom centru za nuklearna istraživanja zaustavljen je na najmanje dva mjeseca. Iz cijevi u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu iscurila je oko tona tekućeg helija što je izazvalo zagrijavanje dijela sustava.


Prvi kvar dogodio se nedugo nakon početka rada prije deset dana, no znanstvenici su sad utvrdili da su oštećenja ozbiljnija nego što se mislilo.

Vezani članci Slika nije dostupna LHC opet u pogonu! Cilj - supersimetrija i tamna materija Slika nije dostupna Scenarij katastrofe svemirskih razmjera s Božjom česticom ipak - postoji!

LHC će biti izvan upotrebe barem dva mjeseca, rekli su u CERN-u. Dio velikog fizičkog eksperimenta zaustavljen je ovaj vikend dok inžinjeri pregledavaju sustav.

"Tijekom testa dogodio se incident. Dio stroja morat će se popraviti", rekao je glasnogovornik James Gillies.

Golemi akcelerator hadronskih čestica zaustavljen je zbog električnog problema na sustavu za hlađenje tunela dugog 27 kilometara koji se nalazi 100 metara ispod zemlje.

>> Počeo CERN-ov pokus, još smo tu

>> Počeo 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađuje podatke

Kvar nema nikakve opasnosti za javnost, a u CERN-u su priznali kako će popravak biti skup.

Eksperimentima u sudaraču znanstvenici se nadaju otkriti tajne postanka svemira, neke subatomske čestice i prirodu tamne tvari. Projekt na kojem rade tisuće fizičara i inžinjera iz cijelog svijeta zamišljen je 1983., a radovi su počeli 1996 godine.