Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrivaju

Kraj svijeta možda i neće biti tako loš!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobro je poznato da bi udar meteorita u naš planet prouzrokovao pravi kaos - potrese, tsunamije i požare. No kakvi bi bili pravi razmjeri uništenja? Upravo to otkrili su znanstvenici.

Znanstvenici su stvorili novi model koji otkriva realne posljedice udara meteorita u Zemlju.  Zanimljivo je da su ta najnovija mjerenja pokazala da uništenja neće biti ni približno velika kao što se do sada mislilo.

Pročitajte i ovo Potres u Rakovici Zastrašujući prizor Objavljena snimka potresa u Rakovici: "Treslo je 10 do 15 sekundi. Oštećena je crkva i zgrada općine...” Ilustracija Zatreslo se Potres zatresao Rumunjsku i Srbiju

'Primjerice, sutra između Zemlje i Mjeseca prolazi asteroid velik poput četiri nogometna igrališta. Zahvaljujući našem modelu možemo izračunati da bi njegov eventualni udar u Zemlju prouzročio oko 4 kilometra širok krater i potres od 7 magnituda. Ukoliko bi pogodio u more uzrokovao bi ogroman cunami koji bi došao i do mjesta udaljenih gotovo stotinu kilometara', precizan je voditelj istraživanja doktor Matthias Meschede.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Münchenu tvrde da se u dosadašnjim računanjima o posljedicama udara meteorita računalo kao da je Zemlja potpuno glatka i loptasta, a zapravo je eliptična s velikim vrhovima i udubljenjima. Upravo je to glavni razlog, tvrde znanstvenici, da će se seizmički valovi raspršiti i oslabiti. Pa će i posljedice biti manje dramatične.

'Nakon udara meteorita, seizmički valovi putuju izvana po Zemljinoj površini baš kao što izgledaju maleni valovi nakon što kamen bacite u vodu', kazao je za Daily Mail voditelj istraživanja Matthias Meschede. Dodaje da je u ovakve izračune veoma važno uključiti utjecaj Zemljine površine, ali i planeta i mjeseca. Naime, oni bi prilikom udara meteorita imali snažan utjecaj na to kolike će posljedice za naš planet doista i biti.  'U načelu, sada možemo procijeniti koliki bi to meteorit trebao biti da prouzrokuje katastrofalne posljedice za Zemlju', zaključio je za Daily Mail Meschede.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene