Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U potrazi za karikom koja nedostaje u evoluciji modernih kitova, znanstvenici su otkrili posve neočekivanog kopnenog srodnika - životinju veličine rakuna s tijelom sičušnog jelena.


Ranije molekularne studije upućivale su na to da je vodeni konj najbliži kopneni srodnik današnjih kitova, no stručnjaci u studiji objavljenoj u časopisu Nature ističu da bi to mogla biti četveronožna životinja iz Indije poznata kao Indohyus, koji se zbog zaštite skrivao u vodi.

Vezani članci Kitovi (Foto: Screenshot/YouTube) Bliski susreti divovske vrste: Susreli se s grdosijama koje oduzimaju dah Slika nije dostupna Kako je nestao misteriozni Megalodon - Znanstvenici možda imaju odgovor!

Znanstvenici otprije znaju da su kitovi imali pretke koji su hodali kopnom. No, sada je tim predvođen Hansom Thewissenom s Medicinskog i farmakološkog fakulteta Sveučilišta Ohio spojio fosile koji pokazuju evolucijski put kitova s kopna u more.

Thewissen i njegovi kolege analizirali su strukturu i sastav stotina fosila Indohyusa koji pripada većoj skupini poznatoj kao raoelldisi. Oni su živjeli otprilike u isto vrijeme kada i najstariji kitovi, prije oko 50 milijuna godina.

Stručnjaci su otkrili velike sličnosti u kosturu i ušima koji upućuju na vezu sa cetaceansima, porodici životinja kojoj pripadaju kitovi, dupini i pliskavice.

Indohyus je, primjerice, imao krzno koje je bilo puno tanje od onog na životinjama slične veličine. Utvrđena je i sličnost u kemijskom sastavu Indohyusovim zubi, koji odgovara onima u morskih sisavaca, što pak upućuje da je puno vremena provodio u vodi.

Istraživači vjeruju da je Indohyus s vremenom u vodi boravio sve više, ili zbog zaštite ili zbog prehrane, a da se potpuna promjena u načinu ishrane dogodila kasnije.

Teorije o evoluciji kitova i same evoluiraju, pa će trebati godine prije nego se postigne konsenzus u znanstvenoj zajednici.