Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kitovi su se razvili iz životinje nalik rakunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za karikom koja nedostaje u evoluciji modernih kitova, znanstvenici su otkrili posve neočekivanog kopnenog srodnika - životinju veličine rakuna s tijelom sičušnog jelena.

Ranije molekularne studije upućivale su na to da je vodeni konj najbliži kopneni srodnik današnjih kitova, no stručnjaci u studiji objavljenoj u časopisu Nature ističu da bi to mogla biti četveronožna životinja iz Indije poznata kao Indohyus, koji se zbog zaštite skrivao u vodi.

Pročitajte i ovo 47-godišnjakinja držala pse u nehumanim uvjetima osumnjičena 47-godišnjakinja UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Strašne scene kraj Zagreba: Mrtve životinje na zapuštenom imanju, spasitelji ne mogu zaustaviti suze Slika nije dostupna Prije 2,6 milijuna godina Kako je nestao misteriozni Megalodon - Znanstvenici možda imaju odgovor!

Znanstvenici otprije znaju da su kitovi imali pretke koji su hodali kopnom. No, sada je tim predvođen Hansom Thewissenom s Medicinskog i farmakološkog fakulteta Sveučilišta Ohio spojio fosile koji pokazuju evolucijski put kitova s kopna u more.

Thewissen i njegovi kolege analizirali su strukturu i sastav stotina fosila Indohyusa koji pripada većoj skupini poznatoj kao raoelldisi. Oni su živjeli otprilike u isto vrijeme kada i najstariji kitovi, prije oko 50 milijuna godina.

Stručnjaci su otkrili velike sličnosti u kosturu i ušima koji upućuju na vezu sa cetaceansima, porodici životinja kojoj pripadaju kitovi, dupini i pliskavice.

Indohyus je, primjerice, imao krzno koje je bilo puno tanje od onog na životinjama slične veličine. Utvrđena je i sličnost u kemijskom sastavu Indohyusovim zubi, koji odgovara onima u morskih sisavaca, što pak upućuje da je puno vremena provodio u vodi.

Istraživači vjeruju da je Indohyus s vremenom u vodi boravio sve više, ili zbog zaštite ili zbog prehrane, a da se potpuna promjena u načinu ishrane dogodila kasnije.

Teorije o evoluciji kitova i same evoluiraju, pa će trebati godine prije nego se postigne konsenzus u znanstvenoj zajednici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene