Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antikoroziv

Kinezi otkrili: Opušci su smrt za hrđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinesko istraživanje recikliranja potrošačkog otpada rezultiralo je neobičnim otkrićem.

Njihovi znanstvenici otkrili su kako se u opušcima cigareta nalaze kemijski spojevi, koje su uspjeli izdvojiti i koji se mogu koristiti kao antikorozivna sredstva. Dakle, osim što sada opuške možemo gledati iz pomalo drugačije perspektive, više se nećemo morati niti brinuti oko zagađivanja okoliša njihovim bacanjem, ili barem tako misle Kinezi.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti

Godišnje se u svijetu odbaci čak 4,5 trilijuna opušaka cigareta, a oni ne samo da ružno izgledaju na ulicama i u parkovima, već imaju negativan utjecaj na okoliš. Tako, primjerice, ako ih se baci u vodu, oni ispuštaju toksine, koji ubijaju ribe. Kinezi su zbog toga odlučili potražiti način kako da se taj potrošački otpad iskoristi na bolji način te su nakon potapanja opušaka u vodi, uspjeli izvući devet kemikalija, koje su primijenili na čeliku za izradu cijevi. Pokazalo se kako je kemijski spoj izrazito djelotvoran protiv hrđe te da odlično štiti površinu metala, usporavajući proces hrđanja za čak 95 posto.

Znanstvenici vjeruju kako se miks kemijskih supstanci, među kojima se nalazi i nikotin, antrakinon te derivati beta Karotena, upija u površinu metala te stvara zaštitni antikorozivni sloj. Naftne tvrtke godišnje na obnovu cjevovoda utroše milijune dolara pa otkriće kineskih znanstvenika time dobiva sasvim novu dimenziju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene