Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kinesko istraživanje recikliranja potrošačkog otpada rezultiralo je neobičnim otkrićem.


Njihovi znanstvenici otkrili su kako se u opušcima cigareta nalaze kemijski spojevi, koje su uspjeli izdvojiti i koji se mogu koristiti kao antikorozivna sredstva. Dakle, osim što sada opuške možemo gledati iz pomalo drugačije perspektive, više se nećemo morati niti brinuti oko zagađivanja okoliša njihovim bacanjem, ili barem tako misle Kinezi.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Znanstvenici uputili dramatičan apel: "Hrvatska će zbog dezinformacija postati jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom" Testiranje na koronavirus Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava''

Godišnje se u svijetu odbaci čak 4,5 trilijuna opušaka cigareta, a oni ne samo da ružno izgledaju na ulicama i u parkovima, već imaju negativan utjecaj na okoliš. Tako, primjerice, ako ih se baci u vodu, oni ispuštaju toksine, koji ubijaju ribe. Kinezi su zbog toga odlučili potražiti način kako da se taj potrošački otpad iskoristi na bolji način te su nakon potapanja opušaka u vodi, uspjeli izvući devet kemikalija, koje su primijenili na čeliku za izradu cijevi. Pokazalo se kako je kemijski spoj izrazito djelotvoran protiv hrđe te da odlično štiti površinu metala, usporavajući proces hrđanja za čak 95 posto.

Znanstvenici vjeruju kako se miks kemijskih supstanci, među kojima se nalazi i nikotin, antrakinon te derivati beta Karotena, upija u površinu metala te stvara zaštitni antikorozivni sloj. Naftne tvrtke godišnje na obnovu cjevovoda utroše milijune dolara pa otkriće kineskih znanstvenika time dobiva sasvim novu dimenziju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju