Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kažnjavanje lijenčina kontraproduktivno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kažnjavanje lijenčina može biti kontraproduktivno i možda je bolje jednostavno okrenuti im leđa, objavili su američki znanstvenici.

Znastvenici s Harvarda otkrili su da ljudi koji osobno kažnjavaju svoje kolege, suradnike ili bilo koga drugog ne profitiraju od toga. Takvo ponašanje ne isplati se niti skupini, objavljeno je u časopisu Nature.

Pročitajte i ovo Prometna policija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Stiže novi stroži zakon Stižu drakonske kazne za vozače: Evo koliko bi vas moglo koštati ako odbijete "puhati" Nova kampanja Hrabrog telefona (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nova kampanja Hrabrog telefona ''Roditelji se osjećaju bespomoćno...'': Poražavajući rezultati o fizičkom kažnjavanju djece

"Jednostavno rečeno, pobjednici ne kažnjavaju", rekao je David Rand, koji je radio na studiji. "Kažnjavanje može dovesti do spirale odmazde s destruktivnim ishodom za sve uključene."

Kao primjer Rand je naveo čestu situaciju koja se događa na radnom mjestu. "Recimo da imate projekt koji morate završiti s nekim drugim a smatrate da ta osoba ne doprinosi koliko bi trebala. Najbolje bi vam bilo da i vi prestanete surađivati i otiđete umjesto da trošite mnogo energije na vrijeđanje, prijetnje ili agresivne postupke."

"Vrijeme koje trošite na kažnjavanje moglo bi biti bolje iskorišteno kada biste radili nešto produktivnije", rekao je.

No to ne znači da treba okrenuti drugi obraz. "Želimo reći da biste trebali raditi samo onoliko koliko radi i vaš partner."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene