Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japanska svemirska agencija i NASA zajedno grade nadzvučni mlaznjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska agencija za istraživanje svemira (Jaxa) i američka NASA najavila je zaključivanje ugovora o zajedničkom istraživanju tehnologija važnih za gradnju nadzvučnog putničkog mlaznjaka, ambiciozan projekt koji Japan želi provesti do 2025-30.

NASA i Jaxa planiraju surađivati na računalnoj simulaciji fenomena probijanja zvučnog zida, karakterističnog dvostrukog prigušenog zvuka koji se može čuti na zemlji kada zrakoplov leti brzinom većom od brzine zvuka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saab uz vojni mlažnjak nudi i offset ulaganja u Hrvatsku Slika nije dostupna Poslovni mlažnjak skrivio pad brazilskog aviona

"Simulacija probijanja zvučnog zida je jedna od najvažnijih tehnologija za razvoj budućih naraštaja nadzvučnih letjelica koje će biti dovoljno tihe da bi mogle letjeti nadzvučnom brzinom a da nemaju štetnih posljedica za ljude", pišu dvije organizacije u zajedničkom dokumentu.

Uz potrošnju goriva i onečišćenje, buka povezana s probijanjem zvučnog zida jedan je od najvećih problema koje treba riješiti da bi se ostvario japanski san o pronalasku nasljednika francusko-britanskog Concordea koji je danas u mirovini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene