Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irski dupini imaju vlastiti dijalekt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski znanstvenici koji proučavaju dupine u estuariju rijeke Shannon u jugoistočnom dijelu zemlje, smatraju da te životinje mogu razviti vlastiti dijalekt za međusobno komunikaciju.

Zaklada za dupine i faunu Shannona (SDWF) proučava skupinu od stotinjak dupina koji žive u estuariju rijeke Shannon te su snimali zvukove koje proizvode.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Amazonu pogodila povijesna suša Apokalipsa u Amazoni Stotine uginulih dupina i tisuće mrtvih riba uslijed povijesne suše: "Kao scenarij iz znanstvene-fantastike"

U okviru istraživačkog projekta Ronan Hickey je digitalizirao i
analizirao 1.882 zvukova irskih dupina i dupina iz zaljeva Cardigan uz obale Wallesa.

Istraživač je otkrio 32 tipa zvukova koji se mogu svrstati u šest
velikih skupina.

Otkrio je da obje skupine dupina koriste većinu tipova zvukova, ali osam ih koriste samo irski delfini.

"Stvaramo katalog različitih tipovima zvukova kojima se koriste dupini i pokušavamo ih spojiti s njihovim ponašanjem kao što su kopanje, odmatanje, stvaranje veza ili komuniciranje s mladima", pojasnio je profesor Simon Berrow, direktor projekta.

"Zapravo razrađujemo nešto što bi moglo biti rječnik zvukova koje dupini ispuštaju", dodao je.

Simon Berrow, pomorski biolog, ističe da dupini koriste pucketanje za usmjeravanje ili lokaliziranje svog plijena. Ti im zvukovi služe za komunikaciju.

"Ispuštaju i druge tipove zvukova slične lajanju, roktanju ili
pucnjevima iz puške", rekao je Berrow.

"Kada sam prvi put čuo zvuk nalik na pucnjeve iz puške bio sam iznenađen. Mislio sam da su ulješure jedina vrsta koja proizvodi takve zvukove. Možemo pretpostaviti da ih koriste na isti način kao i ulješure", pojasnio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene