Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzdaj se u se i u svoje kljuse

Indija leti u svemir – na vlastiti pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indija će uskoro lansirati napredni komunikacijski satelit, no u orbitu će ga ponijeti raketa s kriogeničkim motorom, kojeg su razvili indijski znanstvenici.

Kriogenički motori su vrsta raketnih motora projektiranih za goriva koja se moraju držati na vrlo niskim temperaturama kako bi ostala tekuća, jer su u protivnom plinovita. Indijski dužnosnici s ponosim ističu kako samo pet zemlja u svijetu ima tu tehnologiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova generacija oružanih sustava Rusija upotrijebila novo moćno oružje: Putuje devet puta brže od zvuka, a domet joj je 1000 kilometara Slika nije dostupna Snimljeno super kamerom NASA snimila - Ovako izgleda raketa u pogonu

Zato ovo lansiranje već označavaju kao novi kamen međaš u povijesti svog svemirskog programa, koji je već 'napunio' 45 godina. Novi su motor uspjeli prilagoditi kao gornji stupanj vlastite rakete GSLV (Geostationary Satellite Launch Vehicle).

'Riječ je o vrlo složenoj strateškoj tehnologiji', rekao je upravitelj Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) dr. K. Radhakrishnan, naglašavajući kako rukovanje superhladnim (kriogeničkim) gorivima nije lako te da je to još jedan dokaz značajnog napretka Indije kao svemirske sile.

'Uradi sam'
Na najavi lansiranja, zakazanog za 15. travnja, dr. Radhakrishnan je novinarima u Banglaloreu rekao da je tehnologija silom prilika proizvod domaće pameti jer je 'jedna zemlja priječila drugoj da tu tehnologiju ustupi Indiji'.

Naime, Indija je bila 'prisiljena' razvijati vlastitu kriogeničku tehnologiju jer je Rusija odustala od ugovora iz 1993. o opremanju kriogeničkim motorima i to na inzistiranje SAD-a, jer je Washington tvrdio da Indija želi tu tehnologiju iskoristiti kao pogon za taktičke rakete.

'Najbolji odgovor na to je: projektiraj svoju tehnologiju', rekao je dr. Radhakrishnan.

Indija je neko vrijeme za lansiranje težih satelita, od 4500 do 5000 kilograma, koristila ruske motore, a sada se pridružila SAD-u, Rusiji, Japanu i Kini, koji imaju vlastitu tehnologiju kriogeničkih raketnih motora. S novom tehnologijom želi zauzeti i istaknutije mjesto na međunarodnom tržištu lansiranja satelita, koje godišnje 'obrne' milijarde dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene