Obavijesti Pretražite Navigacija
Opreza nikad dosta

Identitet vam s Facebooka ukradu za 5 minuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki osobni podatak koji imamo na računalu potencijalna je meta hakera! Mogu upasti u bilo koji kompjutor, doslovce preuzeti kontrolu - kopirati ili brisati podatke, slušati glazbu, gledati filmove.

Hakeri nam mogu ne samo da nam mogu ukrasti identitet, već iz svega, pokušavaju izvući i materijalnu korist.

Pročitajte i ovo Marinela iz Osijeka Večeras u Provjerenom Građani omogućili nemoguće i Marineli iz Osijeka osigurali najbolju skrb Provjereno: Marinela - 5 Kakav obrat! Za Marinelu prikupljen ogroman iznos, dobila vrhunsku skrb! "Nisam se nadala da će biti toliko, nama taj novac ne treba, samo za njeno zdravlje"

Ekipa Provjerenog postavila je dva računala. Za jednim je sjedio Leon, profesionalni haker – na drugom novinar Edin Mahmuljin. Cilj im je bio pokazati koliko lako Leon može ukrasti Edinovu Facebook lozinku.

Leon je prvo izradio lažni program. Posao lažni link s porukom koja će najčešće mamiti da ga pokrenete, npr. besplatna verzija najnovijeg program za skidanje muzike i filmova. Edin otvara link. Naočigled pojavljuje se stranica identična facebooku. Upisuje svoj email i lozinku.

U principu, sve se čini sasvim normalno, ali u tom trenutku njegova lozinka je poslana računalu hakera. Sada on može ukrasti fotografije ili slati poruke, što god želi.

'Takvu web stranicu napravim za 5 minuta, to uopće nije problem, ovu sam konkretnu napravio za 5 minuta, znači stranicu koja će vama ukrasti korisničko ime i lozinku i izgleda identično kao originalna Facebook stranica', objasnio nam je Leon.

Ivan Pavleković iz Algebre nadodao je kako su ciljani napadi na građane svakodnevna pojava u ovo vrijeme postojanja mnoštva raznoraznih društvenih mreža. Samo facebooku okuplja 250 milijuna ljudi od kojih se 120 milijuna koristi najmanje jednom dnevno - krađe lozinki i hakerski napadi na internetu događaju se svima.

Oprez s nepoznatim linkovima

Krađom i provalama u tuđe profile krši se zakon, odgovaraju svi, bez obzira činili to maloljetnici kako bi se našalili s vršnjacima rekla je Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica Policijske uprave splitsko dalmatinske.

Mi smo zaprimili kaznenu prijavu protiv maloljetne osobe koja je krađom lozinke na facebook profilu predstavljala se lažno u tuđe ime i ispisivala uvredljive statuse. Utvrđeno je da je maloljetnik doista ukrao identitet i za to će odgovarati.

Leon nam je pokazao još jedan nevjerojatan način kako se može provaliti u tuđi profil. Isto kao i prije, nepoznati link stiže na profil. Kada ga osoba pokuša otvoriti ništa se ne događa. Stranica se ne da otvoriti. A haker je u tom trenutku spojen na vaše računalo.

Sad ne samo da može krasti podatke s facebook profila, čak može ući u sve dijelove računala, a sve je to počelo jednim klikom na Facebooku.

Nije zaštita ni antivirusni program

'Isto to se može napraviti da osoba u čije smo računalo upali ničeg nije svjesna, ja vidim apsolutno sve što i ti vidiš, ja mogu tebe špijunirati recimo, znači ti nešto radiš, svojoj curi pišeš poruku neku. Ja vidim točno sve', rekao je Leon.

Čak ni aniti virusni program nije zaštita od ovakvih prevara. Treba biti oprezan - ne prihvaćati nepoznate i što je još važnije ako poruke dolaze od nepoznatih osoba ne otvarati ih.

Prilog iz emisije pogledajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene