Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema podacima najvažnijih svjetskih baza podataka o objavljenim znanstvenim radovima, znanstvenici iz Hrvatske su u 2008. objavili čak deset posto više znanstvenih radova nego u godini ranije, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.


Znanstvenici iz Hrvatske objavili su prošle godine 3289 radova, a godinu dana ranije 2979, podaci su baze Web of Science, koju vode novinska agencija 'Reuters' i jedan od najvećih svjetskih znanstvenih izdavača 'Thomson scientific'. U 2006. bilo je 2420 radova, što znači da se znanstvena produktivnost hrvatskih znanstvenika od 2006. do 2008. povećala za 30 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna SDP: Povećanje proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja samo je privid Slika nije dostupna Đikić će 100.000 kuna nagrade za najnovije znanstveno postignuće podijeliti studentima

Povećanje potvrđuju i podaci Current Contents, druge najvažnije svjetske baze znanstvenih informacija, prema kojoj je broj radova autora iz Hrvatske u 2008. bio 2180, a u godini ranije 2018. Prema CC-u, u 2006. su objavljena 1852 rada, odnosno produktivnost hrvatskih znanstvenika porasla je između 2006. i 2008. za gotovo 20 posto, stoji u priopćenju.

Razlika u podacima tih dviju baza proizlazi iz različitog obuhvata znanstvenih časopisa koje one obrađuju. Broj časopisa koji ulaze u WoS veći je od onoga koje obuhvaća CC, pa je i ukupni broj radova koje registrira CC nešto manji od onoga kojega bilježi WoS.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju