Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šansa za nepokretne

'Hakirao' živčani sustav i pokrenuo udove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matthew Shciefer, neuroinžinjer sa sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu otkrio je način kako paraliziranim osobama vratiti pokret jednim pritiskom na gumb.

Kad je Schiefer prvi puta uspio stimulirati rad mišića noge dobrovoljca u besvjesnom stanju, pomoću elektrode postavljene na čvorište živaca, znao je da je na tragu nečega senzacionalnog. To je bilo prije četiri godine, a danas je Schiefer napravio novu elektrodu za aktiviranje živaca kod nepokretnih osoba, koja bi im mogla omogućiti kretanje jednostavnim pritiskom na gumb, piše popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hasta la vista Tekući metal u stilu Terminatora spaja prekinute živce Slika nije dostupna Nakon tri dana septički šok Nakon ugriza Shi Tzua ostala bez ruke i dvije noge

Schieferov uređaj izlaže živčana vlakna punoj jačini struje, a spajajući svoj uređaj na femoralni živac, uspio je aktivirati četiri od šest nožnih mišića, potrebnih da bi se osoba iz sjedećeg položaja pridigla u stojeći. Isto tako, aktivacijom mišića u koljenu, Schiefer je generirao dovoljnu snagu, koja je osobi potrebna da se pridigne u stojeći položaj. Ipak ostaje jedna značajna prepreka u cijeloj priči, a ta je kako to nekontrolirano pokretanje mišića uskladiti u radnju ustajanja ili hoda. Za to će biti potreban možda usadak u mozgu ili vrlo robusno računalo, a ne samo električni impuls.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene