Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hasta la vista

Tekući metal u stilu Terminatora spaja prekinute živce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slitina tekućeg metala ubrizgana u tijelo žaba pokazala je kako pomaže u zacjeljivanju živaca. Jednom kad se živci regeneriraju, tekući metal može se izvaditi iz tijela van putem šprice.

Perfierni živčani sustav u ljudskom tijelu izložen je mogućnosti ozljeda daleko više od centralnog živčanog sustava, kojeg štite kralježnica i lubanja. Prekinuti živci mogu se spojiti ali ako se reagira dovoljno brzo i brzinom od svega milimetar po danu.

Pročitajte i ovo Changfeng Hospital Strašne snimke VIDEO Dramatične snimke požara u bolnici, poginulo 29 osoba: Vezali su posteljinu i spuštali se niz zgradu Ulice Pekinga - 4 Širenje korone VIDEO Sablasno prazne ulice grada s više od 20 milijuna stanovnika: "Krenulo je poput teretnog vlaka bez kontrole"

Jing Liu i njegovi kolege sa Sveučilišta Tsinghua u Pekingu zapitali su se može li tekući metal poslužiti kao zamjenski sustav kod oštećenja živaca, na način da pomaže signalimada prođu kroz oštećeni dio putem tog medija, sve dok živci prirodno ne zacjele, prenosi New Scientist.

Revolucija u medicini: Moguće je 'isprintati' srce?!

Liu i njegov tim koristili su slitinu galija, iridija i selena, koja je dobro provodi struju. Na sobnoj temperaturi, ta je slitina u tekućem stanju i može se iz tijela odstraniti pomoću šprice, nakon što više nije potrebna.

Da bi pokazali kako tekući metal radi upravo navedeno, napravili su eksperiment na 10 žabam kojima su prerezali živac u stražnjem kraku te krajeve spojili u jednom testu tekućim metalom, a u drugom Ringerovom otopinom, mješavinom soli koja oponaša tjelesnu tekućinu.

Živci spojeni tekućim metalom provodili su električne signale jednako dobro kao pravi živac te nekoliko puta bolje od Ringerove otopine.

Liu se nada kako bi tekući metal mogao u budućnosti mogao postati dio implantata kojim se pospješuje rast živaca. Predložili su i nekoliko dizajn rješenja takvog implantata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene