Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je Topiary?

Hakeri prevarili policiju – uhićena pogrešna osoba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je objavljeno da je uhićen jedan od vođa i glasnogovornik hakerske skupine LulzSec, internetom kruže glasine da je haker prevario policiju koja je uhitila pogrešnu osobu.

 Prije dva dana objavljeno je da je u Velikoj Britaniji uhićen jedan od najpoznatijih, odnosno medijski najeksponiranijih hakera i glasnogovornik LulzSeca – Topiary.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podržavaju prosvjednike Anonymous hakeri napali i sirijsko ministarstvo obrane Slika nije dostupna Cyber prijetnja Strahujete li da bi hakeri krađom podataka mogli ugroziti i vas?

Odmah nakon uhićenja policija se pohvalila velikim ulovom, a na internetskim stranicama i Twitteru mogli smo pročitati brojne analize o sljedećim koracima policije, ali i hakera. Tako je jedan od najistaknutijih članova LulzSeca – Sabu na svom Twitter profilu napisao RIP Topiary i odao slavu 'palim Anonymousima', nakon čega su mnogi zaključili da je 'pravi' Topiary zaista uhićen.

No, ubrzo su se na hakerskim forumima i Twitteru počele pojavljivati informacije da je Topiary zavarao policiju i naveo ih na krivi trag tako da uhićeni 19-godišnjak možda niti nema veze s LulzSecom.

Inače, još prije više od mjesec dana na blogu LulzSec Exposed objavljeni su nadimci i imena većine članova LulzSeca (naravno, nitko ne može potvrditi da se zaista radi o tim osobama) te je, prema tim informacijama,Topiary navodno 23-godišnji Šveđanin Daniel Ackerman Sandberg te je na YouTubeu čak objavljena i njegova slika kada je davao izjavu za jednu švedsku televiziju.

S druge strane, haker Jester koji je u sukobu s Anonymousima i LulzSecom (neki su ga prozvali i patriotskim hakerom i 'dobrim haktivistom') smatra se jednim od zaslužnih osoba za uhićenje Topiaryja te kaže kako je cijela priča s njegovim švedskim identitetom bila varka kako bi ga se zavaralo dok se pripremalo uhićenje u Velikoj Britaniji.

Ako je zaista uhićen pravi Topiary to će, smatra Kevin Mitnick, dovesti do novih uhićenja jer, suočeni s višegodišnjim kaznama zatvora, uhićeni hakeri na policiji 'propjevaju poput ptica'. Također, njegovo uhićenje moglo bi dovesti i do novih hakerskih napada pa na mreži možemo pročitati da će se već danas na internetu pojaviti novi povjerljivi dokumenti koji su ukradeni NATO-u i FBI-u.

No, ne dijele svi mišljenje Kevina Mitnicka – u razgovoru za Huffington Post, E.J. Hilbert, stručnjak za cyber sigurnost i bivši zaposlenik FBI-a smatra da će biti jako teško zaustaviti Anonymouse te se pita 'kako zaustaviti organizaciju koja nema organizacije'.

Naime, poznato je da Anonymousi djeluju bez pravog vodstva te da se, osim po online nadimcima, većinom međusobno niti ne poznaju tako da uhićenje jednog ili više članova (nedavno je uhićeno 20 članova ove hakerske skupine u SAD-u, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj) ne mora dovesti do daljnjih uhićenja.

On kaže da se za jednog uhićenog pojavi sto novih 'anonimnih' članova koji su spremni slijediti ideologiju Anon pokreta – borba za slobodu izražavanja na internetu i borba protiv korupcije državnih institucija i korporacija.

Što se Topiaryja tiče, on je nedavno izbirao sve tvitove sa svog profila, ostavivši samo jedan – 'ne možete uhititi ideju'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene