Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propali eksperiment

Gumene patkice iznevjerile NASA-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA još uvijek nije pronašla tragove 90 gumenih patkica za koje se nadala da će pomoći otkriti gdje se topi led na Sjevernom polu.

Prije 3 mjeseca NASA je pustila flotu gumenih igračaka u rupe na grenlandskom ledu, nadajući se da će pronaći put do kanala i na kraju do oceana.

Pročitajte i ovo Sanacija štete od nevremena u Slavoniji - 2 Ostali bez riječi U akciju pomaganja stradalima od nevremena uključili su se svi: "Evo ja se ježim. Dočekaju nas, plaču, pogotovo bakice" Hrvatska dio međunarodne operacije - 1 velika međunarodna operacija Lov na krivotvorene igračke! Opasne su za djecu: Stručnjaci objašnjavaju kako prepoznati da nije riječ o originalu

'Još uvijek ne znamo gdje su i što se s njima dešava', kaže stručnjak za robotiku Alberto Behar za BBC.

Također nedostaje sonda veličine nogometne lopte opremljena s GPS-om i radio stanicom koja iz nekog razloga ne šalje signale.

'Nismo zaprimili signal pa pretpostavljamo da je sonda zaglavila negdje pod ledom', kaže Behar.

Eksperimentom s gumenim patkicama namjeravalo se ispitati pomicanje glečera i otapanje leda, koje se posljednjih godina prilično ubrzalo.

Patkice su izabrane zbog svoje otpornosti i izdržljivosti na niske temperature. NASA nudi 100 dolara onome tko ih prvi pronađe.

Igračke su označene e-mail adresom i riječju 'nagrada' na tri jezika, uključujući i eskimski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene