Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici koji se bave proučavanjem najdubljih oceanskih brazdi, naišli su na nova iznenađenja.


Iako se prije vjerovalo kako na velikim oceanskim dubinama života nema, znanstvenici su na 7000 metara dubine otkrili sasvim novu vrstu ribe puža. To je ujedno bio i prvi put da je ta riba fotografirana i snimljena uopće, piše physorg.com.

Vezani članci Zamućeno more kod šibenske rive - 4 Pogledajte boju mora koja je iznenadila Šibenčane, doznajemo što je uzrok Tradicionalno kupanje ususret maškarama u Opatiji Ma kakva zima: Opatijci se okupali u moru ususret maškarama

>> U morima pronađeno 20 tisuća novih vrsta

Znanstvena ekspedicija neobičnu je ribu pronašla u peruansko-čileanskoj brazdi, na spomenutoj dubini, no to nije sve. Tijekom trotjedne ekspedicije, znanstvenici su putem najmodernije dubokooceanske opreme za snimanje, uspjeli uhvatiti još dvije dosad nezabilježene vrste, velike rakove strvinare, koji pripadaju skupini eurythenes, na 8000 metara dubine te novu, vjeruju, vrstu jegulje.

Napravili su ukupno 6000 fotografija i time dokazali da život vrvi i na najekstremnijim morskim dubinama. Jegulje koje su snimili hranile su se neprekidno 22 sata strvinom na dnu, a spomenuti rakovi strvinari, veći su od svojih srodnika i viđeni su u velikim skupinama, što je znanstvenike zapanjilo.