Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slike svemirskog smeća u orbiti Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obijest čovjeka prelazi sve granice pa čovječanstvu, čini se, nije dovoljno što je u samo 100 godina industrijalizacije uspjelo poremetiti klimu i zagaditi svaki kvadratni centimetar tla i kubični centimetar voda i mora, nego smjelo napreduje u zagađivanju svemira.

Svemirsko smeće u orbiti Zemlje sve je veći problem, no tek najnovije fotografije, koje na temelju podataka simuliraju raspored smeća u orbiti, pokazuju njegove razmjere.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Smeće u moru sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) Čuvajmo naše more Smeće u moru sve veći problem: U samo 24 sata ronioci izvukli oko tri tone otpada

Neki stručnjaci procjenjuju da se u orbiti nalaze deseci milijuna tona otpada, koji kruži oko planeta, a sastoji se od istrošenih satelita, dijelova koje su odbacile brojne letjelice, smeće sa svemirske stanice itd.

Sada se svo to smeće formira u sferu koja kruži oko Zemlje.

Velika količina smeća sve je opasnija, pogotovo onaj dio koji kruži na 300 do 400 kilometara od površine planeta, jer ugrožava sigurnost astronauta na svemirskim letovima, osobito pri povratku, odnosno ulasku u te gušće slojeve atmosfere, što je i inače, uz samo lansiranje, najopasniji dio svemirskih misija.

Naime, i najmanji djelić metala ili neke druge tvrđe supstance, pri udaru u letjelicu bio bi najvjerojatnije fatalan za astronaute.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene