Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinama nam pričaju kako će električni automobili, pa čak i hibridi, pomoći u borbi protiv zagađenja zraka. No, nova studija provedena u Kini pokazala je da su ustvari gori od benzinaca.


U ovoj je studiji konkretno praćeno koje se sve čestice emitiraju, dakle posve suprotno od uobičajenih usporedbi i mjerenja emisija stakleničkih plinova, piše io9.

Vezani članci Crno brdo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najomraženiji susjed mještana Ravnih kotara se seli: Hoće li toksično crno brdo ukloniti sudska odluka ili prespora država? Labaratorijsko ispitivanje uzoraka vode iz Zagorja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zagorcima je laknulo: Potvrđeno je - voda je sada zdravstveno ispravna

>> Električni automobili: Jeftina vožnja zahtijeva veliku investiciju

>> Svjetski rekord: Električni auto bez punjenja prevalio 361 km

Došli su do saznanja da su električni automobili gori od onih koji idu na benzin, no da to nije očito istog trenutka jer se zagađenje, umjesto u auspuhu, događa u električnim centralama.

Velika količina energije u Kini dobiva se od fosilnih goriva, prvenstveno ugljena, pa je 'energija koja stiže u električne automobile prljavija i više zagađuje od standardnih benzinskih motora'. Studija je pokazala i da je nivo zagađenja kod dizelskih autobusa otprilike na istoj razini kao kod električnih autombila.