Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je napokon odobrila uzlijetanje legendarnog Discoveryja koji bi danas tek nešto poslije 15 sati trebao krenuti na njegovu poslijednju svemirsku misiju.


Discoveryjev vanjski spremnik goriva, jutros je napunjen sa 500 tisuća galona kriogeničkog tekućeg hidrogena i tekućeg kisika. Ipak, nakon procjene stanja u Zemljinoj atmosferi, stručnjaci su zabrinuti zbog vremenskih (ne)prilika i mogućnosti da planove poremete jaki vjetrovi koji bi mogli stvarati probleme prilikom polijetanja.

>> NASA posljednji put lansira Discovery, nakon povratka ide u muzej

Jučer je polijetanje odgođeno zbog oluja, a Discovery je inače, već nekoliko puta odgođen zbog curenja goriva i problema s elektrikom. Iz tih razloga, misija sada kasni već četiri dana, a nadamo se da će se stvari posložiti za Discovery, pošto mu je to posljednja misija prije 'umirovljenja', nakon čega ćemo ga moći vidjeti samo u muzeju, koji će mu biti sljedeća i posljednja stanica, prenosi msnbc.com.

Vezani članci Slika nije dostupna Curiosity iskopao prvu rupu i otkrio sjajni predmet Slika nije dostupna Discovery stigao u Smithsonian!

U posljednje Discoveryjevo 'porinuće', ispratit će ga šest astronauta veterana, koji će u svemiru provesti ukupno 11 dana. Oni već tjednima borave u 'Kennedy Space Centru', čekajući lansiranje. NASA ima do subote da lansira Discovery, inače će šatl ostati prizemljen do početka prosinca, zbog neprikladnih uvjeta u atmosferi.

Inače, ovo je službeno predzadnje NASA- ino lansiranje šatla, jer Bijela kuća zahtijeva od NASA-e da se usredotoči na slijedeću generaciju letova- rakete koje bi mogle nositi astronaute do asteroida i Marsa. Plan za sada uključuje da se i privatni biznismeni uključe u razvoj takvih raketa, a do tada će 'svemirski putnici' morati posegnuti u Rusiju kako bi napustili ovu Zemlju i otisnuli se u svemirsku avanturu.