Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11-dnevni let

NASA posljednji put lansira Discovery, nakon povratka ide u muzej

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska agencija NASA za srijedu je najavila posljednje lansiranje raketoplana Discoveryja, u 11-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Direktor testiranja u NASA-i Jeff Spaulding rekao je u subotu kako je uvjeren da će popravci na održavanju pritiska u sustavu orbitalnog upravljanja raketoplanom omogućiti njegovo lansiranje u srijedu 3. studenoga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije" Slika nije dostupna Početak kraja svemirskog programa VIDEO: Discovery lansiran na svoj posljednji let u svemir

'Trenutno smo na dobrom putu do toga', rekao je Spaulding, prema priopćenju NASA-e. Discovery je do nedjelje 7. studenoga u povoljnom 'vremenskom prozoru' za lansiranje, dodao je Spaulding. Discoveryev let na ISS biti će 133. misija u NASA-inom programu Space Shuttle, započetom probnim letom 1981. godine.

Dvije svemirske šetnje

Šetočlana posada, predvođena zapovjednikom Stevenom Lindseyom, na ISS će tijekom dvije svemirske šetnje instalirati stalni višenamjenski modul Leonardo, opremljen s potrošnim materijalom i opremom za eksperimente.

Očekuje se da će 11-dnevni let biti 'radno intezivna misija', rekao je direktor letova NASA-e Bryan Lunney. Na svojoj posljednjoj svemirskoj misiji Discovery bi trebao 170 puta obletjeti Zemlju, a nakon povratka ga čeka odlazak u tehnički muzej.

>> Discovery uspješno pristao uz ISS

Raketoplan Endeavour trebao bi poletjeti na ISS 26. veljače 2011., a američki Kongres ovoga je mjeseca odobrio još jednu, završnu, misiju programa Space shuttle. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene