Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brinu se o privatnosti?

Dan kada je vaš život postao javan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
‘Facebook nije spreman prihvatiti standarde zaštite podataka Europske unije te zavarava svoje korisnike’.

Iako je prije nekoliko dana Mark Zuckerberg govorio kako kompanije poput Googlea i Microsofta krše privatnost korisnika, dok se Facebook brine za svojih više od 800 milijuna korisnika, njemačke vlasti u Hamburgu namjeravaju podići tužbu protiv Zuckerbergove kompanije zbog korištenja softvera za prepoznavanje lica - čime se ugrožava privatnost članova ove društvene mreže.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

To je potvrdio Johannes Caspar, povjerenik za zaštitu podataka za Hamburg koji je rekao da ova opcija zahtjeva prikupljanje ‘velike baze biometričkih podataka svih korisnika’. Facebook je ovu opciju koja automatski prepoznaje lica s uploadanih fotografija i predlaže oznake za osobe koji se nalaze na njima predstavio bez ranijeg upozorenja korisnika i dobivanja njihovog pristanka.

Facebook i njemačke vlasti dugo razgovaraju o ovom problemu, a u Deutche Welleu kažu da su ranije iz Zuckerbergove kompanije rekli da će obavijestiti sve korisnike o ovoj opciji, no na kraju ništa nisu poduzeli. Johannes Caspar dodao je da su, s obzirom na dosadašnju praksu, ‘daljnji pregovori besmisleni’ tako da bi trebalo uslijediti podizanje tužbe.

U Facebooku su uvjereni da tužba ‘nije potrebna’ te smatraju da je ova opcija u skladu s njemačkim zakonima jer ju se može jednostavno isključiti. U Deutche Welleu kažu da je to možda točno, no dodaju da je jedan od osnovnih principa njemačkog zakona za zaštitu podataka da korisnici moraju na takve stvari sami pristati prije nego što Facebook prikupi podatke o njima, tako da isključivanje same opcije nije dovoljno.

S tim se slaže i Max Schrems, austrijski student prava koji je ranije upozorio na kršenje privatnosti od strane ove društvene mreže jer ona u svojim bazama podataka čuva sve naše podatke - čak i one koje smo mi izbrisali s Fejsa. On

je za DW rekao da je nevjerojatno da jedna kompanija prikuplja biometričke podatke o 800 milijuna korisnika samo kako bi izbjegli jedan klik mišem više pri označavanju osoba na fotografijama. Schrems dodaje da ovi podaci predstavljaju iznimno veliku opasnost jer, ako bi dospjeli u krive ruke - bilo da ih ukradu hakeri ili putem nekog zaposlenika Facebooka, korisnike bi se moglo pratiti bilo gdje u svijetu i na svim slikama na internetu.

S tim se slažu i pravni stručnjaci pa je tako Thomas Hoeren, profesor s pravnog fakulteta u Münsteru Deutche Welleu rekao da ovaj Facebookov potez predstavlja ‘nevjerojatnu netransparentnost’ ove kompanije koja ‘nije spremna prihvatiti standarde zaštite podataka Europske unije te zavarava svoje korisnike’.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene