Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fizičari će u svibnju morati ponoviti razne testove jer je istraživački institut CERN objavio da bi rezultati za koje se činilo da pobijaju Einsteinove temeljne teorije zapravo mogli biti posljedica labava konektora kabela.


Laboratorij CERN kraj Ženeve lani je otkrio pojavu koja je u suprotnosti s Einsteinovom Općom teorijom relativnosti: subatomska čestica neutrino kretala se brže od brzine svjetlosti.

Einsteinova teorija, a na njoj se temelji današnje gledanje na svemir, kaže kako ništa ne može putovati brže od svjetlosti. CERN je objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu nazvanom Opera i dodao da su ‘nova mjerenja zakazana za svibanj’.

Jedan se razlog tiče oscilatora koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, a zbog kojega se moglo dogoditi da znanstvenici precijene brzinu kretanja neutrina. No drugi je razlog možda i važniji.

Vezani članci Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 2 Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a: Osvrnuli se na to gdje je danas domaća znanost Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća''

>> LHC napokon pronašao novu česticu!

‘Drugi se tiče konektora optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere. On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno’, kaže se u CERN-ovu priopćenju. ‘Ako je to istina, znanstvenici su možda podcijenili brzinu neutrina’. (Hina)